Wall Street beperkt schade; Werkloosheid in VS daalt opnieuw fors

WASHINGTON, 2 AUG. De werkgelegenheid in de Verenigde Staten is in de maand juli opnieuw krachtig gegroeid. Deze bekendmaking van het ministerie van Arbeid in de VS veroorzaakte gisteren onrust op de financiële markten, waar de angst voor inflatie de kop opstak.

Vooral door een opleving in de dienstensector nam het aantal banen in de maand juli toe met 316.000 ten opzichte van juni. De cijfers die het ministerie gisteren bekendmaakte vielen veel hoger uit dan verwacht. Economen hadden gerekend op een banengroei van 190.000.

De koersen van de aandelen op de effectenbeurs van New York daalden gisteren na het bekendworden van de cijfers. Wall Street viel met 119 punten, maar wist het verlies uiteindelijk te beperken tot 28,57 punten op een slot van 8194,04. Over de hele week was er een winst van 80 punten. De Europese beurzen volgden gisteren de aanvankelijke schrikreactie in New York. Met name de obligaties daalden met die in de VS mee, waardoor in Amsterdam de tienjaars-rente opliep met 0,06 procentpunt tot 5,54 procent.

De Amerikaanse werkloosheid is nu gedaald tot 4,8 procent van de beroepsbevolking. De voorgaande maand bedroeg dat percentage nog 5,0 procent. Een cijfer van 5 geldt normaalgesproken als een drempel voor inflatie. Onder de 5 procent zou de arbeidsmarkt zo krap worden dat looneisen de inflatie opjagen. De laatste maanden wordt veelvuldig gespeculeerd over een renteverhoging door de Amerikaanse centrale banken om eventuele oververhitting van de Amerikaanse economie tegen te gaan. Het huidige lage rentepeil is een van de belangrijkste aanjagers van de hausse op de effectenbeurs van New York.

De angst voor oververhitting werd gisteren getemperd door het gemiddelde uurloon dat op hetzelfde niveau bleef en door de gemiddeld kortere werkweek. Op donderdag bleek dat de economische groei in het tweede kwartaal tot 2,2 procent is afgevlakt na 4,9 procent in het eerste kwartaal. De meeste analisten voorzien evenwel voor het derde kwartaal weer een versnelling van de groei van het bruto binnenlands produkt tot meer dan 3,0 procent. De gisteren eveneens gepubliceerde maandelijkse indexcijfers van de Amerikaanse inkoopmanagers leken die visie te ondersteunen. De graadmeters voor de bedrijvigheid en de prijzen lieten in juli een forse stijging zien.