Vredesplan voor Congo verworpen

BRAZZAVILLE, 2 AUG. Ex-generaal Denis Sassou N'Guesso heeft deze week het vredesplan voor het door burgeroorlog verscheurde Congo-Brazzaville verworpen dat was opgesteld door de Gabonese president Omar Bongo. Hij gaf als reden op dat het voorstel voorziet in het voorlopig aanblijven van zijn tegenstrever, de zittende president Pascal Lissouba.

De afwijzing van het vredesplan door de leider van de Cobra-milities vormt een bedreiging voor het drie weken geleden afgekondigde (tweede) staakt-het-vuren in de hoofdstad Brazzaville. De bemiddelaars moeten nu van voren af aan beginnen.

Het plan-Bongo behelst een regering van nationale eenheid en een inter-Afrikaanse vredesmacht die moet toezien op het bestand en die de omstandigheden moet creëren voor “doorzichtige presidentsverkiezingen”. Sassou N'Guesso, de vorige president van Congo, vindt aanblijven van Lissouba onaanvaardbaar omdat hij het staatshoofd verantwoordelijk stelt “voor twee burgeroorlogen in vijf jaar en duizenden doden”.

Op 5 juni braken bloedige gevechten uit in Brazzaville toen Lissouba het leger opdracht gaf Sassou N'Guesso aan te houden voor verhoor. Toen pantserwagens opdoken voor het huis van de ex-president opende diens tot de tanden gewapende Cobra-militie het vuur op regeringssoldaten. Tijdens de veertig dagen durende vuurgevechten kwamen volgens de Congolese staatsradio 4.000 mensen - meest burgers - om het leven.

De ambtsperiode van de verkozen president Lissouba liep aanvankelijk af op 31 augustus en er waren verkiezingen uitgeschreven voor 27 juli. De Constitutionele Raad van Congo heeft het mandaat van Lissouba inmiddels verlengd en de verkiezingen verdaagd. Sassou N'Guesso verwerpt deze beslissing. Hij wenst een “overgangsperiode” van twee jaar, waarin het land bestuurd zou moeten worden door een “regering van nationale redding”. Lissouba mag van de militieleider alleen aanblijven als hij “afstand doet van zijn bevoegdheden”. De partij van Lissouba, is tegen een tweejarige overgangsperiode, omdat deze Sassou N'Guesso's “mislukte coup zou legitimeren”. (AFP)