Vos BV: groot in chemicaliën

ROTTERDAM, 2 AUG. Het bedrijf Vos BV in Alphen a/d Rijn houdt zich voornamelijk bezig met handel, opslag en distributie van diverse chemicaliën, grondstoffen voor voedingsmiddelen en farmaceutische grondstoffen. De handel in farmaceutische grondstoffen maakt slechts een beperkt deel van de activiteiten uit.

Tot de kring van afnemers van Vos BV behoren gerenommeerde firma's als Akzo Nobel, Hoogovens en Petrofina. Grondstoffen worden betrokken van onder meer Dow Chemical, ICI en Union Carbide.

De handelsactiviteiten van Vos BV strekken zich uit over de hele wereld. De laatste jaren zijn vooral de activiteiten naar Oosteuropese landen, waaronder Polen en Tsjechië, uitgebreid. Ook met China worden zaken gedaan. Zo was de aan Haïti geleverde glycerine afkomstig van de Chinese handelsonderneming Sinochem in Peking.

Een groot deel van de grondstoffen komt bij het Alphense bedrijf als bulk met tankwagens binnen om in kleinere hoeveelheden te worden afgevuld, eventueel gemengd, omgepakt en gedistribueerd.

Niet bekend

De firma Vos begon ruim vijftig jaar geleden met een kleine vestiging in Zoeterwoude. Door de snelle uitbreiding van de activiteiten in de jaren zestig en zeventig verhuisde het bedrijf naar Alphen a/d Rijn. “We hebben Vos BV gekocht, omdat we in de opslag en de distributie in de Benelux wilden”, zei Hinrichs begin dit jaar.

Het moederbedrijf Helm AG, met hoofdvestiging in Hamburg, behoort met een wereldwijde omzet van meer dan 6 miljard D-mark tot de grootste Europese chemische en farmaceutische handelsfirma's. Helm AG is met name in de Duitse media al eens in verband gebracht met fouten bij leveranties van geneesmiddelen aan Derde-Wereldlanden. Het bedrijf heeft vestigingen in meer dan dertig landen, naast Europa ook in Noord- en Zuid-Amerika, Azië en Afrika. Bij het bedrijf werken in totaal ruim 1.300 mensen.