Suriname verwelkomt bedrijven

De president van Suriname, Jules Wijdenbosch, ging gisteren na aankomst in Nederland niet naar Den Haag, maar naar Amsterdam om in een hotel de daar verzamelde ondernemers te verzekeren dat zijn land op de goede weg is.

AMSTERDAM, 2 AUG. Suriname, zo lijkt het, wil de betrekkingen met Nederland voortaan vooral onderhouden via het Nederlandse bedrijfsleven en niet meer via de regering in Den Haag.

Het economische klimaat in Suriname zal daarom zo aantrekkelijk mogelijk moeten worden voor Nederlandse ondernemers. De oprichting van een speciaal bureau voor investeringen is een eerste stap in dit streven.

President Jules Wijdenbosch, sinds een jaar aan het bewind in Suriname en nu een paar dagen in Nederland, laat er geen onduidelijkheid over bestaan: de Nederlandse ondernemers, van wie gisteren een aantal bijeen was in het Amsterdamse Okura-hotel, zijn meer dan welkom in zijn land.

De Surinaamse wervingscampagne op de 23ste verdieping van het hotel begint niet vlekkeloos. De meeste van de 130 Nederlandse en Surinaamse ondernemers zitten om precies 15.30 uur al te wachten op de president.

Na een half uur beginnen sommigen ongeduldig te schuiven op de pluche stoelen in de kleine en al gauw te warme ruimte. Waar blijft Wijdenbosch? “Dit belooft niet veel goeds”, moppert A. Ekker, die KPN-dochter Nepostel vertegenwoordigt. Hij kijkt nog eens op z'n horloge. “En al helemaal niet als hij indruk op ons wil maken.”

Een accountant van het bedrijf Deloitte en Touche die van Surinaamse afkomst is, reageert meteen: “Dit is nou Suriname. Punctualiteit is niet ons sterkste punt.” Om 16.10 uur verschijnt Wijdenbosch, omringd door brede lijfwachten in pak. Bij tijd en wijle gaat in zo'n net pak een zaktelefoon af.

Het bezoek van de Surinaamse president komt op een gevoelig moment. De diplomatieke relatie tussen Nederland en Suriname is gespannen sinds procureur-generaal Docters van Leeuwen eind april bekendmaakte dat Nederland ex-legerleider Desi Bouterse zal vervolgen wegens handel in cocaïne. Bouterse is een partijgenoot van Wijdenbosch en kreeg vlak na die bekendmaking de functie 'Adviseur van Staat'. De president zal dezer dagen geen ontmoetingen hebben met vertegenwoordigers van de Nederlandse regering of het parlement.

Wijdenbosch: “We moeten het idee verlaten dat de relatie tussen Suriname en Nederland wordt bepaald door ontwikkelingssamenwerking. In het verleden bestond er een sterke relatie tussen de Nederlandse regering en de Surinaamse. Nu wil de regering de relatie vooral aantrekken met ondernemers in andere landen, met name Nederlandse.”

Hij stelt alleen op basis van gelijkwaardigheid - “equal partnership” - zaken te willen doen met Nederland.

De kansen voor Nederlandse ondernemers in Suriname worden volgens Wijdenbosch steeds groter: “De democratische instituties zijn stabieler, de wisselkoers is gestabiliseerd en we hebben geen achterstand meer met de afbetaling van internationale schulden”. Maar, zo geeft de president toe, “volmaakt zijn wij thans nog niet”.

Het economische klimaat in Suriname is sinds vorig jaar inderdaad “opener” geworden, meent A. van der Meer, die werkt bij de Surinaams-Nederlandse Kamer van Handel en Industrie in Den Haag.

Buitenlandse ondernemers komen volgens hem sneller aan een vergunning dan voorheen en kunnen nu met gemak ter plekke leningen afsluiten in Amerikaanse dollars. Maar, zo erkent Van der Meer, corruptie, inefficiëntie en een gebrekkige infrastructuur zijn er nog steeds. “Als je daar doorheen prikt en mee om leert gaan, kom je een heel eind.”