Rentevrees dringt nu pas tot beleggers door; Beurs komt bij van gekte

AMSTERDAM, 2 AUG. Angst voor renteverhoging en koershoogtevrees doemden deze week als donkere wolken boven het beursparadijs op. Prachtige halfjaarcijfers van toonaangevende concerns konden daar weinig aan veranderen.

Op campings, vakantiehuisparken en stranden is, op deze doorgaans rustige zomerdagen, druk mobiel gebeld tussen beleggers en hun banken of commisionairs. Om nog wat te verdienen aan de neergaande beurs namen veel beleggers hun winst door hun aandelen duur te verkopen.

Put-opties op de AEX-index, waarmee beleggers speculeren op een daling van de beurskoersen, gingen grif van de hand op de optiebeurs.

Vorige week spoot de beursbarometer, gevoed door Amerikaanse economiegegevens, nog als een raket omhoog naar het ultieme record van 1000,26 punten. De vele halfjaarresultaten van Nederlandse concerns hadden déze week de katalysator van de aandelenhandel moeten worden om permanent boven de 1000 punten te blijven. Maar het ging anders. Beleggers wisselden stuivertje, zodat de koerswinst van het ene fonds ten koste ging van het andere. De beursindex vertoonde over de hele week genomen dan ook weinig beweging. Gisterenmiddag sloot de beurs op 980,74, 39,25 punten (4,1 procent) hoger dan de week ervoor.

Het chemieconcern DSM, maakte woensdag een halfjaarwinst van 465 miljoen bekend, 13 procent hoger dan in dezelfde periode vorig jaar. Beleggers reageerden teleurgesteld omdat het winstcijfer de bodem van de analistenprognose betrof. DSM werd met een substantiële koersdaling van bijna tien procent afgestaft.

Concurrent Akzo Nobel presenteerde donderdag een winstgroei van 25 procent naar 459 miljoen gulden. De koers van Akzo spoot omhoog, maar geen van de andere fondsen zette de achtervolging in. Donderdag publiceerde het papierconcern KNP BT een netto winst van 157 miljoen gulden in het eerste halfjaar, tegenover 101 miljoen gulden vorig jaar. De koers daalde.

Unilever maakte gisteren een winststijging bekend van 45 procent over het eerste kwartaal en 25 procent over het eerste halfjaar. De beurskoers van Unilever 2,5 procent steeg en ook Akzo werd opnieuw meer waard. De beursindex kon echter nauwelijks op winst blijven omdat andere fondsen “Kennelijk weegt voor beleggers de vrees voor renteverhoging in Duitsland en de Verenigde Staten - want de dollar staat weer flink hoger - zwaarder”, zegt M. Pauwels, hoofd aandelenanalyse van MeesPierson. “Je mag wel stellen dat zonder deze halfjaarcijfers de beurs op flink verlies had gestaan.”

Pauwels vermoedt dat beleggers het onveranderd laten van de beleningrente door De Nederlandse Bank door beleggers als een uitstel van executie is opgevat. “Duitse financiële dagbladen kopten deze week dat de verhoging in de pijpleiding zit. Duitsland wil een trend zetten voor de toekomstige Europese rente. Ik vermoed dat ze de beleningsrente naar 3,5 à 3,75 procent zullen optrekken. De mooiste halfjaarresultaten wegen niet op tegen die angst als de koersen zo hoog zijn als nu.”

Ook volgende week staat in het teken van halfjaarpublicaties van grote concerns. Dan komen KLM, Wolter Kluwer, Hoogovens, Elsevier en Koninklijke Olie met hun cijfers. Pauwels verwacht dat de beleggers niet anders zullen reageren dan deze week.

C. Zandbergen, hoofd beleggingen van Generale Bank, vermoedt dat de beleggers aan het bijkomen zijn van de gekte van vorige week en dat ze een nieuw beeld vormen van de huidige internationale economische orde. “Je moet die situatie tegen het licht houden van de valutacrisis in Azië, de bankschandalen in Japan, de dreigende renteverhoging en een minder mooi vooruitzicht voor de euro wegens te grote begrotingstekorten van de potentiële EMU-deelnemers. Ik denk dat al die sentimenten nu pas in de geest van de beleggers zijn ingedaald.”

    • Sjouke Rijper