PYGMEE IN APULIË (2)

Naar aanleiding van het artikel 'Pygmee in Apulië' (W&O, 12 juli)stel ik de vraag of de afgebeelde mens geen pygmee is maar een bosjesman, naar aanleiding van het feit dat de persoon het typische uit kleine krulletjes bestaande hoofdhaar van de bosjesman heeft. Naar ik meen heeft de pygmee sluik haar.

Dat het een bosjesman kan zijn komt niet alleen voort uit het feit dat hij klein is (± 1,20 meter - man) maar ook omdat de bosjesmannen oorspronkelijk de enige bewoners waren van Afrika bezuiden de evenaar. Zij zijn verdreven door vanuit het noorden oprukkende zwarten. (De kinderen hadden als speelgenoten verschillende tamme dieren: de afgebeelde vogel maakt geen aanvallend gebaar; dan zou hij pikken). (Zie 'De Bosjesmannen'. 1994, ICG Publications Dordrecht. ISBN 90 6765 5228.

    • Dr. J. Glazenburg