'Poging tot moord' via hiv-besmetting

ROTTERDAM, 2 AUG. Het openbaar ministerie in Maastricht krijgt een bijzondere rechtszaak te behandelen. Een vrouw uit Heerlen beschuldigt haar ex-man van poging tot moord. Hij zou vóór het huwelijk hebben gelogen over zijn besmetting met hiv.

Dat zegt hoofdofficier W. Overbosch van het Maastrichtse parket.

Voordat het paar in 1993 trouwde, zou de man hebben ontkend dat hij met hiv was besmet. Pas tijdens de scheidingsprocedure kwam de vrouw er achter dat hij had gelogen. Het paar is dit jaar gescheiden. De vrouw die in december aangifte bij de politie deed, is overigens niet met het virus besmet.

Overbosch meent dat dit de eerste keer is in Nederland dat een dergelijke zaak tussen ex-huwelijkspartners speelt. “We hebben wel zaken meegemaakt van mensen die zijn gestoken met een injectienaald die was vervuild met het virus, maar een aanklacht in de relatiesfeer is nieuw.” Ook de Hiv Vereniging heeft nog nooit van zo'n zaak gehoord.

Volgens Overbosch staat niet vast of er een strafbaar feit is gepleegd. Het openbaar ministerie wacht af totdat de politie proces verbaal heeft opgemaakt alvorens te besluiten of er een strafrechtelijk onderzoek tegen de man wordt ingesteld. Overbosch verwacht dat het moeilijk zal zijn om te bewijzen dat de man zijn ex-vrouw opzettelijk aan besmettingsgevaar heeft blootgesteld.

In 1994 boog de rechtbank in Amsterdam zich voor het eerst in Nederland over een zaak waarin een man zijn ex-vriendin opzettelijk had ingespoten met hiv. De vrouw bleek seropositief. De man werd wegens het opzettelijke toebrengen van zwaar lichamelijk letsel veroordeeld tot tien jaar cel en tbs.

Poging tot moord en moord konden niet worden bewezen, omdat het toebrengen van een ziekte die geen kans op genezing biedt juridisch is gelijkgesteld aan zware mishandeling en omdat de kans dat iemand hiv op een andere manier heeft opgelopen moeilijk is uit te sluiten.

Op het dreigen met een hiv-besmetting staat al gauw enkele maanden celstraf. De rechtbank in Maastricht veroordeelde een man met hiv vorig jaar tot anderhalf jaar gevangenisstraf. Hij had een buschauffeur met een spuit bedreigd. Het jaar daarvoor veroordeelde dezelfde rechtbank een man die twee agenten met een injectienaald had bedreigd tot negen maanden cel.