Parijs en Hanoi tekenen defensieverdrag

PARIJS, 2 AUG. Frankrijk en Vietnam hebben een defensieverdrag getekend. De ministers van Defensie kwamen deze week overeen dat beide landen gegevens op het gebied van de landsverdediging gaan uitwisselen. Frankrijk zal Vietnam helpen bij de opleiding van officieren.

De Vietnamese minister van Defensie, Doan Khue, was naar Parijs gekomen om de afspraken vast te leggen. Volgens gegevens van het Institute of Strategic Studies geeft Vietnam dit jaar meer dan 1 miljard dollar uit aan de landsverdediging. Van oudsher is het land beducht voor zijn grote buurland, de Chinese Volksrepubliek.

De regering in Hanoi werkt aan verbetering van de betrekkingen met Frankrijk, ook op militair gebied. Frankrijk heeft Vietnam als kolonie bestuurd sinds de jaren '80 van de vorige eeuw. Aan het Frans bestuur kwam een eind in 1954 na de overwinning van de opstandige Vietnamezen onder leiding van Ho Chi Minh en conferentie in Genève. Voor Frankrijk betekende de verloren slag bij Dien Bien Phu het einde van Frans Indochina en het koloniaal avontuur in Azië.