Palestijns kabinet dient ontslag in

RAMALLAH, 2 AUG. Op twee na alle Palestijnse ministers hebben gisteren hun ontslag ingediend bij de Palestijnse leider, Yasser Arafat.

Hun aftreden volgt op een oproep daartoe van het Palestijnse parlement, dat weer handelde na een advies daartoe van een door Arafat benoemde commissie van onderzoek naar corruptie en wanbeleid. Volgens het parlement diende de regering te worden vervangen door een raad van technocraten en experts, om het vertrouwen van de burgers in hun bestuur te herstellen.

Arafat zal naar verwachting voorlopig - zolang de relatie met Israel in crisis is - geen actie ondernemen. Aangenomen wordt dat de meeste ministers zullen worden gehandhaafd.

Een van de kabinetsleden ontkende gisteren dat de actie iets te maken heeft met het rapport van de commissie. De bedoeling is om Arafat de ruimte te geven hervormingen door te voeren, zei hij. Een andere minister zei: “Het betekent niets. Het is alleen voor publieke consumptie.” Volgens hem is er op andere terreinen veel meer corruptie dan op de ministeries - bij de veiligheidsdiensten, op Arafats kantoor met zijn monopolies en in de grijze zone tussen functionarissen en privé-sector.

Alleen de ministers van Planning en van Cultuur, Nabil Sha'ath en Abed Rabbo, zijn niet opgestapt. Rabbo zou hebben geweigerd zijn ontslag in te dienen. Sha'ath was afwezig tijdens de kabinetszitting waarop tot aftreden was besloten.

De commissie van onderzoek heeft Sha'ath, die namens de PLO onderhandelingen met Israel voert, genoemd als een van de ministers die moeten worden berecht wegens financieel wanbeheer. Sha'ath heeft alle beschuldigingen van de commissie van de hand gewezen. Algemeen wordt aangenomen dat voor alle partijen te belangrijk is om te worden berecht, en daarom ook gewoon zal aanblijven.

(Reuter, AFP, AP)