NACHTHONGERGEHEIMEN

Het KRO-radioprogramma Niemandsland van Marc Stakenburg, dat wordt uitgezonden tussen 1 en 3 uur 's nachts, besteedde onlangs aandacht aan het fenomeen nachthonger. Tijdens die radio-uitzending konden de luisteraars opbellen om hun nachthongergeheimen op te biechten. Tot in de verste uithoeken van ons land wordt er in de nachtelijke uren van schamele restjes iets eigenaardigs gemaakt dat de trek in iets optimaal bevredigd en de tevreden terugkeer naar bed bevordert.

Er worden blikjes ansjovis geopend, potten mayonaise uitgelepeld, vingers in de piccalilly gedoopt en een handje chips wordt afgewisseld met een dropje. De ware nachthonger-kok maakt 's nachts stiekem dingen klaar die het daglicht niet verdragen kunnen. Ook de KRO-radio deed een oproep om nachthonger-recepten op te sturen en ik hoop nu maar dat de luisteraars niet schromen deze recepten van een uitgebreid hoe en waarom te voorzien. Uit de NRC-oogst koos ik een paar korte tips voor de slapeloze nacht:

Tomaten en mozzarella en wat kruiden naar wens even in de koekenpan met olijfolie bakken. Met toast.

Brinta met een beetje melk, het moet lekker dik zijn, basterdsuiker, een flinke schep cacao en geprakte banaan. De lepel moet er bijna in kunnen staan.

Nachtmakreel. Klein bakje Hüttenkäse in de blender, met 100 gram gefileerde gestoomde makreel, zout en (zwarte) peper naar smaak. Beleg volkoren knäckebröd met dit heerlijke mengsel.

Meng een restje gemalen Parmezaanse kaas met wat olijfolie tot een smeuïge massa. Roer er wat Thaise 'Pin-ball hot red pepper and garlic sauce' - of ander scherp spul - door tot het flink pittig is en smeer het oranje prutje op een kaakje/koekje/cracker/toastje/boterham. In noodgevallen lepel je het zonder meer naar binnen. Wel even wat drinken erna, anders slaap je niet van de pepers.

Kaaskorst waar nog ongeveer 1 cm kaas op zit. Plastic- of paraffine laagje eraf snijden en op een ijzeren plaatje of grillplaat op vuur langzaam de korst lichtbruin laten worden en de kaas zacht en taai. Dit in reepjes snijden. Het kan ook boven gas geroosterd worden: aan de vork prikken en de korstkant naar beneden houden.

Nachttaartje. Rooster een korstloos sneetje witbrood en kook een eitje. circa 4 minuten. De dooier mag nèt niet meer 'lopen'. Eitje pellen en halveren. Besmeer het geroosterde sneetje met boter en leg daarop plakjes oude of belegen kaas. Dan 'n vleugje Franse mosterd of marmite en enkele schijfjes tomaat. Leg de beide eihelften naast elkaar op de tomaat en lepel daar 'n lepel mayonaise over. De pepermolen zorgt voor de 'finishing touch'.

Als alle inzendingen binnen zijn wordt er een statistiek gemaakt van de favoriete nachtingrediënten. Bovendien wordt bekend gemaakt wie de verbluffend internationale aanvulling voor de nachthongervoorraadkast krijgt toegestuurd.

    • Anne Scheepmaker