Moya maakt in Amsterdam jacht op ATP-punten

AMSTERDAM, 2 AUG. Ook zonder zijn wapperende haardos maakt Carlos Moya nog altijd deel uit van het slinkende aantal favorieten voor de hoofdprijs van de Open Nederlandse tenniskampioenschappen in Amsterdam. In een partij met meer technische finesse dan uiterlijk vertoon, schakelde hij gisteren Francisco Clavet, de winnaar van vorig jaar uit: 6-3 6-4.

Organisator Piet van Eysden mag tevreden zijn met zo'n nummer één op de plaatsingslijst. Dikwijls kwamen in het verleden de bezitters van die hoge status uitsluitend naar Amsterdam voor het ophalen van het startgeld. Moya niet, al vreesde de speler wel een ogenblik dat hij als Samson met het verlies van zijn wapperende haren ook zijn kracht kwijt was.

Vanonder een kortgeknipt hoofd kijkt de twintigjarige Spanjaard tamelijk boos de wereld in. Een weekje militaire dienst, waaraan in Spanje ook een topsporter zich niet kan onttrekken, kostte hem zijn weelderige haardos. “Het was de eerste keer in mijn leven, dat er een schaar rigoureus door mijn haar ging. Dat was geen prettig gevoel.”

Het is niet zozeer het uitzicht op de hoofdprijs van 66.400 dollar, dat Moya inspireert. Hij concurreert vanuit Amsterdam met zijn collega's in Montreal, waar veel meer ATP-punten zijn te verdienen. Punten die Moya nodig heeft om zich te kwalificeren voor het ATP-Tour Wereldkampioenschap, over drie maanden in Hannover.

Bij de eerste acht staan momenteel vier Spanjaarden. Krajicek is twaalfde. Moya is wel gedwongen de 170 punten van Amsterdam mee te pakken, wil hij niet achterop raken. Hij doet dat op een ondergrond die eigenlijk niet meer de zijne is. Sinds hij vorig jaar in Bercy van Boris Becker won, weet de Spanjaard dat zijn eigenlijke ondergrond hardcourt is, zoals bleek bij de Australische Open, waar hij de finale bereikte.

Gisteren bekende Moya dat hij niet meer beschikt over het geduld van vroeger. “Ik probeer nu winners te slaan. Dat vergt op zo'n trage baan als hier een concentratie die bijna niet is op te brengen.” Clavet, wel een gravelspeler bij uitstek, probeerde dat in de tweede set uit te buiten. Hij forceerde twee doorbraken. Maar de winnaar van vorig jaar maakte te veel fouten om door te drukken.

Magnus Norman is Moya's tegenstander in de halve eindstrijd. Geen eenvoudige opgave. De Zweed, die in Parijs won van Sampras en in Londen Ivanisevic versloeg, is bepaald niet naar Amsterdam gekomen om het entertainmentgehalte van het tennis hoog te houden. Hij bouwt muurtjes op de achterlijn, graaft zich in en vuurt met scherp.

Na Hrbaty en Gustafsson sneuvelde ook de Noor Christian Ruud: 6-3 7-6 (8-6). In de andere halve finale strijden Marcelo Filippini en Slava Dosedel voor wat meer erkenning. (ANP)