Leden Japans Rode Leger veroordeeld

BEIROET, 2 AUG. Een Libanese rechtbank heeft vijf leden van de Japanse terroristische organisatie het Rode Leger veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf wegens onder andere het illegaal overschrijden van de Libanese grens. Onder de vijf bevindt zich Kozo Okamoto, die betrokken was bij het bloedbad op de luchthaven Lod bij Tel Aviv in 1972.

Bij die aanslag kwamen 26 mensen om het leven. Okamoto, die twaalf jaar in een Israelische gevangenis zat, werd in 1985 in het kader van een Israelisch-Palestijnse gevangenenruil vrijgelaten. Het proces tegen de vijf veroorzaakte grote woede bij onder andere Arabische nationalisten in Libanon, die de vijf prezen voor hun strijd tegen Israel. Volgens critici had het proces alleen plaats om de Verenigde Staten en Japan, een grote investeerder in de wederopbouw van Libanon, ter wille te zijn. Japan heeft de uitlevering van de vijf, die in februari in Beiroet werden opgepakt, gevraagd. In het vonnis is vastgelegd dat de vijf na uitzitting van hun straf Libanon zullen worden uitgezet. (AP)