Labour verliest verkiezing in Uxbridge

LONDEN, 2 AUG. De Britse Conservatieven hebben de tussentijdse parlementsverkiezing in het district Uxbridge gewonnen. Dat is de eerste tegenslag voor Labour sinds de overweldigende verkiezingsoverwinning op 1 mei.

De verkiezing, die donderdag werd gehouden, was nodig door de plotselinge dood van de Conservatieve parlementariër Michael Shersby die de Lagerhuiszetel voor Uxbridge een kwart eeuw bezet hield. De Conservatieven legden de zege uit als een triomf voor William Hague, hun nieuwe leider. Ze zeiden dat de electorale opmars van Labour eindelijk tot staan was gebracht.

Regeringen winnen weliswaar zelden een tussentijdse verkiezing. De laatste keer dateert uit 1982. Maar de opiniepeilingen wezen op een zege van Labour. En in strijd met de ongeschreven regels had ook premier Blair zich in de campagne gemengd.

In plaats van winst te boeken op de Conservatieven verloor de regeringspartij terrein. De overwinnaar, het nieuwe Conservatieve parlementslid John Randall, verklaarde na de telling van de stemmen: “De Conservatieve partij zegt niet meer hoe moet, ze luistert hoe het moet.” Door de Conservatieve zege is de meerderheid van Labour in het Lagerhuis tot 178 zetels gereduceerd.