J.K. Leutscher

In zijn woonplaats Allicante is donderdag J. K. Leutscher na een lang ziekbed overleden. De 70-jarige zakenman was de tegenspeler van de VARA en haar voormalige ombudsman Marcel van Dam in de zogenaamde Exota-affaire.

December vorig jaar veroordeelde het gerechtshof in Amsterdam de omroep en Van Dam tot betaling van ruim zeven miljoen gulden aan het Nederlands Trustkantoor voor Belegging en Financiering, waarvan Leutscher directeur was. Het kantoor bezat de rechten op de claim van het failliete frisdrankbedrijf Van Tuijn, de leverancier van Exota. In een tv-uitzending van Van Dam ontplofte een flesje Exota. De explosie bleek later met een kogeltje in scène te zijn gezet. Een jaar na de uitzending ging de limonadefabriek failliet. Leutscher rekende op een schadevergoeding van vijftien miljoen en ging in cassatie bij de Hoge Raad. Het kantoor van Leutscher zet de procedure voort.

Leutscher stond bekend als een harde onroerend-goedmagnaat. Zo voerde hij een groot aantal rechtszaken tegen huurders van het pand van discotheek Mazzo. Leutscher kwam regelmatig in aanvaring met de kraakbeweging in Amsterdam. Hij wordt in Allicante begraven.