Hé, is Chemla hier geweest?

Het bridgefestival in de mondaine Franse badplaats Deauville oefent op Nederlanders (en vele andere bridgetoeristen) een onweerstaanbare aantrekkingskracht uit. Wat wil je ook? Twee weken lang kaarten in de luxueuze ambiance van het Casino met de grandeur van Hotel Royal in de onmiddellijke nabijheid.

Daar logeren de groten der aarde: Omar Sharif (paarden-bridge-vrouwen), de verwende Italiaanse bridgetop, onmetelijk rijke Amerikanen en uiteraard prinses Nadine van Liechtenstein, de regeltante van het Tournoi des Champions, waar het festival omheen is opgebouwd. Dat Tournoi is een vijflandenwedstrijd. Het werd dit jaar gewonnen door Frankrijk, met Nederland op een verdienstelijke derde plaats. Het grootste Nederlandse succes in Deauville dit jaar werd behaald door de Hagenaars Joop Meijs en Marco ter Laare. Zij wonnen de sterk bezette mannenparen. Van die discipline krijgt u zo een spel te zien. Eerst iets dat Joop Meijs meemaakte in het open parentoernooi. Zijn partner was Tjali Tuwanakotta uit Tilburg:

Oost gever Noord NZ kw. Schoppen A7643 Harten B9 Ruiten 82 Klaver HB52 West Oost Schoppen HV10 Schoppen B82 Harten 1087 Harten H6542 Ruiten V9764 Ruiten HB103 Klaver AV Klaver 9Zuid Schoppen 95 Harten AV3 Ruiten A5 Klaver 1087643 West Noord Oost Zuid Reiplinger Tuwanakotta Chemla Meys pas pas 1Ruiten 1Schoppen dbl 2Klaver 2Harten 3Klaver 3Harten 4Klaver dbl pas 4Harten pas pas pas West zat Robert Reiplinger, een subtopper, die zijn op de beurs verdiende geld graag investeert in het spelen met echte topspelers. Eén van zijn favoriete partners is het enfant terrible van het Franse bridge, Paul Chemla, tweevoudig Olympisch kampioen. Na het negatieve doublet van Chemla (een vier- of vijfkaart harten) bood Reiplinger in competitie 2Harten op een driekaart en doubleerde 4Klaver. Zo'n scherp doublet is in paren niet ongebruikelijk. Chemla vertrouwde het niet en liep weg naar 4Harten, dat Joop Meijs op zijn beurt van een strafdoublet voorzag. Een geïrriteerde Reiplinger keerde op dat moment zijn biddingbox om en legde zeven groene paskaartjes op tafel. Noord paste en Chemla smeet zijn eigen biddingbox met een grote klap aan diggelen, waarna alle biedkaartjes over de tafel dwarrelden, door Tjali en Joop links en rechts van doubletten voorzien. Wel, 4Klaver wordt gemaakt en 4Harten ging twee down. NZ schreven +300. Ondertussen beet Chemla zijn partner toe dat hij tenminste nog een nul in een bijna-nul had veranderd, dat je zulke scherpe doubletten niet doet op een vakantietoernooi en nog meer van dat soort wijsheden. Het theater ging nog tien minuten door, waarna OW naar de volgende tafel vertrokken. De volgende tegenstanders schoven aan bij Joop en Tjali. Toen zij de rotzooi zagen die nog op tafel lag, lieten zij zich laconiek ontvallen: hé, is Chemla hier geweest?

De concurrentie in de mannenparen voor Joop Meijs en Marco ter Laare kwam uit Turks-Poolse hoek: Özdil-Zaremba. De onderlinge tafel werd met een prachtig gemiddelde van 75 procent over drie spellen in het voordeel van het Nederlandse paar beslecht. Dit spel leverde zelfs nog ietsje meer op:

West gever Noord NZ kw. Schoppen B62 Harten HB654 Ruiten A64 Klaver H3 West Oost Schoppen V103 Schoppen A874 Harten 1032 Harten V987 Ruiten HV1053 Ruiten 7 Klaver 102 Klaver 9876Zuid Schoppen H95 Harten A Ruiten B982 Klaver AVB54

West Noord Oost Zuid Zaremba Meijs Özdil Ter laare pas 1Harten pas 2Klaver 2Ruiten pas pas dbl pas 2Harten pas 3SA pas pas pas Zaremba startte met RuitenH, die de leider een keer dook. De Pool switchte toen naar Schoppen10 voor de boer en het aas. Oost speelde de kleur door en het lijkt nu verleidelijk voor zuid om te snijden op SchoppenV. Ter Laare evenwel speelde de heer, wat het verrassend effect had dat west daar de vrouw onder wierp. Nu werd Schoppen9 de tiende slag: 80 procent voor Meijs-Ter Laare. Waarom speelde Ter Laare de heer bij. Hij ging er vanuit dat een topspeler als Özdil van AV-vierde of -vijfde in de eerste ronde de vrouw zou bijspelen om de verbindingen te bewaren. Waarom de vrouw in de tweede ronde door Zaremba. De Pool veronderstelde de negen bij zijn partner, anders had zuid wel gesneden!

    • Jan van Cleeff