Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Atletiek

Harde baan Gebrselassie's grootste vijand

ATHENE, 2 AUG. De Grieken zijn er trots op dat ze bij de WK atletiek in Athene dezelfde soort baan hebben liggen als een jaar geleden voor de Olympische Spelen in Atlanta. De Sportflex Super X is uitermate geschikt gebleken voor snelle tijden op de korte loopafstanden. Daarom worden er de komende dagen weer nieuwe records verwacht, met name op de 100 meter mannen.

Voor een lange-afstandsloper als Haile Gebrselassie is de baan in Athene een ware hel. Het was voor hem aanvankelijk een reden zijn wereldtitel op de 10.000 meter niet te verdedigen. Maar Gebrselassie zal morgenavond toch voor de series aan de start verschijnen. De atletiekbond van zijn land Ethiopië deed, volgens zijn manager Jos Hermens, met “zachte drang” een verzoek aan de olympische kampioen om in naam van zijn volk en vaderland mee te lopen. Dat kon hij niet weigeren.

Nog meer dan op een gouden medaille hoopt Gebrselassie in Athene dat zijn voeten het zullen houden. Verleden jaar in Atlanta kwam de kleine Ethiopiër ondanks zijn olympische overwinning huilend van de baan. Hij had zijn voeten kapotgelopen. Gebrselassie heeft door zijn manier van lopen meer last van een harde ondergrond dan andere atleten. Vooral de buitenkant van zijn voeten hebben het dan zwaar te verduren. Maar met een goede verzorging, die in Atlanta klaarblijkelijk ontbrak, moet het hem lukken zonder letsel twee races op de WK te lopen. “Hiervoor hoef je Athene niet laten schieten, heb ik tegen hem gezegd”, aldus de Nederlandse ploegarts Peter Vergouwen die ook Gebrselassie begeleidt.

Sponsor Adidas fabriceerde speciaal voor Gebrselassie schoenen die een betere bescherming bieden tegen de hardheid van de baan. De atleet heeft echter besloten deze niet te dragen en op zijn oude spikes te lopen. Die geven hem een vertrouwd gevoel. Via Hermens heeft Gebrselassie de organisatie in Athene verzocht de baan vochtig te houden door regelmatig te sproeien. Waarschijnlijk zal die wens worden vervuld. Ondanks dat hij er lange tijd van uitging dat hij niet bij de WK zou starten, denkt Gebrselassie in de juiste vorm te verkeren. Winst zal zijn derde achtervolgende wereldtitel betekenen.

Voor de Nederlandse deelnemer op de 10.000 meter, Kamiel Maase, verandert er vrijwel niets nu titelhouder Gebrselassie toch meedoet. “Ik zal een plaatsje lager eindigen, dat is alles. Hij is natuurlijk geen directe concurrent.” De 25-jarige Maase zou al heel tevreden zijn met een plaats in de finale van woensdag. Het is niet zo eenvoudig om zich daarvoor te kwalificeren. Er hebben zich meer dan veertig atleten aangemeld en er mogen er twintig aan de race om de medailles meedoen.

Gezien de seizoensranglijst zou Maase de finale moeten kunnen halen. Hij staat elfde. Zijn tijd van 27.35,72 minuut, waarmee hij het bijna negentien jaar oude Nederlandse record van Gerard Terbroke verbeterde, dateert echter alweer van vier maanden geleden. Maase had toen in het Spaanse Barakaldo “een superdag”. Sindsdien liep hij op baan geen wedstrijd over 10.000 meter meer, alleen nog een op de weg in Noordwijk. “En dat is totaal anders, vooral mentaal. Op de baan heb je die 25 rondjes en zie je steeds de tussentijden. Als die tegenvallen, kan dat een behoorlijke klap geven. Op de weg heb je dat allemaal niet.” Maase moet dus maar afwachten hoe het morgenavond gaat. Hij vreest de harde baan en het warme weer niet. “Ik kan er vrij goed tegen”, weet hij. De atleet raakte aan hoge temperaturen gewend tijdens zijn tweejarige studie in het Amerikaanse Austin.

Ploegarts Vergouwen verwacht ook geen problemen. Hij vreest in geval van extreme temperaturen in Athene wel voor de gezondheid van marathonlopers en snelwandelaars. Bij die onderdelen heeft Nederland geen deelnemers. “De 10.000 meter duurt niet langer dan dertig minuten. Kamiel moet voor de race gewoon zorgen dat hij genoeg drinkt”, aldus Vergouwen. Volgens de dokter is er bij de WK in Athene sprake van een ongelijke omstandigheden. “Atleten uit Afrika en Zuid-Europa zijn flink in het voordeel. Hun stofwisseling is helemaal gewend aan het klimaat.”