Opinie

    • Youp van ’t Hek

Frituren

Gebeurd in Alkmaar. Mevrouw bakt patat, vlam slaat in de pan en in paniek gooit ze het brandende goedje naar buiten. Het kokende vet treft haar twee kinderen en verwondt de jongste levensgevaarlijk. Een compleet drama dus. Buren slaan alarm. Politie, brandweer en ambulances schieten te hulp, maar dan gebeurt het: daar komt de cameraploeg van SBS6 de nauwe trap op.

Uiteraard van die ranzige scannertypes die de hele dag met hun geile oortjes aan de politieradio hangen. Ze vragen de familie toestemming om te filmen. Lijkt me een goede vraag, echt iets waar je op zo'n moment als familie op zit te wachten. “Wij zijn van Het Hart van Nederland en maken even wat opnamen.” In eerste instantie gaf de familie toestemming, maar dacht later zeer terecht: sodemieter op met je vuige nieuwsgierigheid.

De cameraman had de gefrituurde kleuter er echter nog niet goed genoeg op en filmde lekker door. Volgens de politie sloegen ze de richtlijnen van de familie in de wind en waren ze brutaal bezig. Dus, terwijl je dochter van anderhalf onder je ogen ligt te sterven, moet je je nog bezig houden met de cameraploeg van een of ander onderbuikprogramma met hoge kijkcijfers. Ik hoop ook dat u zich een beetje kunt voorstellen hoe breed die galerij is: bedenk er even de politie, brandweer en het ambulancepersoneel bij en dan die man met die camera en de geluidsman met zo'n hengelmicrofoon. Gelukkig kwam ook de fotograaf van het ochtendblad voor randdebielen even een plaatje schieten. Zo'n geblakerde peuter op de voorpagina scoort goed bij De Telegraaf.

Toen de SBS-ploeg klaar was verscheen de volgende club hyena's. Het RTL-Nieuws. Toen sloegen bij de hopeloze broer van de moeder de stoppen door en begon de goede man te meppen. Hij dacht dat het nog steeds om dezelfde SBS-ploeg ging. Dus de verkeerden kregen de klappen. De fotograaf kreeg ook nog een paar dreunen. De cameraman en de geluidstechnicus hebben aangifte van mishandeling gedaan. Dus als die broer niet uitkijkt moet-ie over een tijdje ook nog achter de stangen omdat hij gedaan heeft wat ieder normaal mens doet, namelijk ongedierte vermorzelen, ratten bestrijden.

Donderdag heeft het totale journaille, inclusief het beschaafde NOS-Journaal en de baas van deze kwaliteitskrant, een door Dijkstal opgestelde conceptgedragscode voor de media verworpen. Een paar dagen eerder las ik dat die code niet nodig is, omdat het bijna altijd perfect verloopt. Volgens de pers.

Sodemieter toch op. Afgelopen winter is een kennis van mij door het ijs gezakt en ondanks een ingewikkelde reddingsoperatie verdronken. De familie heeft later op een of ander stinkend Veronica-programma het hele drama nog een keer mogen zien. Het enige discrete wat men had gedaan was het gezicht van de drenkeling onherkenbaar gemaakt. Aasgieren filmen door de kiertjes van de gezandstraalde ambulanceruiten hoe iemand ligt te kermen. Volgens de gezamenlijke pers is dat niet erg. Volgens mij is er nog maar één manier om je tegen de vlooien te wapenen. Ieder Nederlands gezin moet standaard een pan frituurvet op het vuur hebben en zo gauw er een ongeluk gebeurt de pan met het alles verzengende goedje pakken en over de aanstormende cameraploegen en andere plaatjesschieters flikkeren. Ik kom dat graag filmen.

    • Youp van ’t Hek