EU verlaagt exportsteun landbouw

BRUSSEL DEN HAAG, 2 AUG. De Europese Commissie heeft de steun voor export van landbouwproducten buiten de EU met 5 procent verlaagd. Reden hiervoor is volgens de woordvoerder van Europees landbouwcommissaris Fischler de sterke stijging van de dollar. Exportprijzen van bijvoorbeeld Europees vlees of graan worden op de wereldmarkt uitgedrukt in dollars.

Boeren uit EU-lidstaten krijgen het prijsverschil tussen kosten en exportwaarde in veel gevallen terugbetaald via de Europese Commissie. Door de sterke stijging van de dollar leken boeren hier echter extra van te profiteren. Vandaar dat de commissie de terugbetalingen met 5 procent kort.

Volgens de woordvoerder van Fischler gaan Europese landbouwondernemingen er door de maatregel niet op achteruit. “De waardestijging van de dollar bedroeg de afgelopen tijd meer dan 5 procent. In wezen blijft er nog steeds een klein voordeel bestaan voor boeren.” De maatregel geldt voor onbepaalde tijd. Nederland geldt binnen de EU als één van de grootste exporteurs van landbouwproducten naar derde landen. De land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland spreekt van een “logisch besluit”. De sector heeft dan ook geen bezwaren tegen de korting. Een woordvoerder tekent wel aan dat bij een omgekeerde ontwikkeling op de valutamarkt de EU ook net zo vlot met maatregelen moet komen. (ANP)