Dollar stijgt scherp in VS

AMSTERDAM, 2 AUG. De koers van de Amerikaanse dollar is gisteren opnieuw scherp gestegen. Tijdens de handel in New York bereikte de Amerikaanse munt gisteravond even een koersniveau van boven 2,10 gulden. Sinds 1989 heeft de munt niet zo hoog gestaan tegenover de gulden. Donderdag sloot de dollar nog op een koers van ruim 2,06 gulden.

De dollar is met 9,5 procent gestegen tegenover de Duitse mark en gulden sinds begin juni. Sinds begin dit jaar bedraagt de stijging 21 procent. Op de valutamarkt werd gisteren druk gespeculeerd op een mogelijke reactie van de Duitse centrale bank, de Bundesbank, op de dalende koers van de Duitse mark tegenover de dollar. Aanstaande donderdag zou de Duitse centrale bank een krachtig signaal af kunnen geven dat de dollar te ver is gestegen.

Hoewel het bestuur van de Bundesbank op zomerreces is, heeft de bank in haar laatste vergadering de mogelijkheid opengelaten voor een verhoging van de rente. De centrale bank hanteert al bijna een jaar een vast tarief van 3,0 procent voor de beleningsrente, het belangrijkste rentetarief op de geldmarkt. Valuta-analisten houden nu rekening met de mogelijkheid dat de bank overgaat op het stellen van een variabel tarief op de tweewekelijkse beleningen. Bij zo'n procedure is het niet de Bundesbank die het tarief dicteert, maar laat zij het het aan de banken op de geldmarkt over hoe hoog de rente op de belening wordt.