'Clinton neemt crisis serieus'; Bemiddelaar VS komt snel naar Israel

TEL AVIV, 2 AUG. De Amerikaanse president Bill Clinton heeft gisteren besloten om zijn bemiddelaar Dennis Ross naar het Midden-Oosten te sturen.

Ross zal na de beëindiging van de rouw om de dood van de slachtoffers van de zelfmoordaanslagen in Jeruzalem van woensdag, eind volgende week naar Israel komen. Dat Clinton zelf de hervatting van de missie-Ross heeft aangekondigd, wijst erop dat Washington de huidige crisis in het vredesproces van Oslo zeer ernstig opvat.

Ondertussen houdt de Israelische klopjacht aan op leden van de moslim-fundamentalistiche bewegingen Hamas en de Islamitische Jihad in de nog door Israel bezette delen van de Westelijke Jordaanoever. Palestijnen in deze gebieden die in de Israelische computers als potentiële terroristen zijn opgeslagen, lopen het risico te worden gearresteerd. De arrestaties worden onder andere verricht omdat de Israelische binnenlandse veiligheidsdienst, de Shin-Bet, er op grond van ervaring vanuit gaat dat op de dubbele zelfmoordaanslag in Jeruzalem meer aanslagen zullen volgen. Harde aanwijzingen zijn daarvoor volgens Israelische veiligheidskringen echter niet.

Het arresteren en ondervragen van zoveel mogelijk verdachte Palestijnen heeft ook tot doel om op het spoor te komen van de twee Palestijnen die op de Jeruzalemse markt dood en verderf zaaiden. Aanvankelijk werd er door de Shin-Bet op grond van niet vrijgegeven informatie vanuit gegaan dat het tweetal afkomstig was uit Dahariyah, een groot Palestijnse dorp nabij Hebron. In het verleden zijn daar verschillende Hamas-cellen opgerold. Bloed en DNA proeven hebben echter uitgewezen dat er geen familiebanden zijn tussen de twee Palestijnen die zelfmoord pleegden en Palestijnse families in Dahariyah. Hoewel de Shin-Bet er nog steeds serieus rekening mee houdt dat het tweetal uit de Westelijke Jordaanoever komt, wint de theorie dat ze vanuit het buitenland naar Jeruzalem zijn gekomen aan gewicht.

Een Israelische krant suggereerde gisteren dat de twee Palestijnen geholpen zijn door een Hamas-cel in Oost-Jeruzalem. Zij zouden daar de explosieven hebben gekregen. Zolang de identiteit van de twee Palestijnse zelfmoordenaars niet vaststaat, moet er rekening mee worden gehouden dat door de Shin-Bet verstrekte informatie in deze affaire in het belang van het onderzoek misleidend is.

In Israel trekt de ontmanteling van wat kennelijk een Palestijnse terroristische cel is in New York sterk de aandacht. De vraag rijst of er een verband bestaat tussen de aanslag in Jeruzalem en de door de Amerikaanse cel geplande aanslagen in New York, in de ondergrondse en/of tegen joodse doelen. De Amerikaanse politie vermoedt op grond van de constructie van de gevonden vijf bommen dat deze terroristische cel ook zelfmoordaanvallen voorbereidde. Er zou in de in New York gevonden bommen geen tijdmechanisme voor het afgaan ervan te zijn gevonden. Het is eveneens niet uitgesloten dat de Amerikaanse cel vrijwel gelijktijdig met de aanslag in Jeruzalem actief had moeten worden. Een van de in de VS gearresteerde Palestijnen heeft familie in Hebron. Twee van de drie arrestanten hebben volgens een New-Yorks televisiestation banden met Hamas.

    • Salomon Bouman