Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Zorg

BSE is mogelijk uit Afrika geïmporteerd

ROTTERDAM, 2 AUG. De epidemie van gekke-koeienziekte (BSE) in Groot-Brittannië is mogelijk veroorzaakt door uit Afrika geïmporteerde dierresten die zijn verwerkt tot diermeel. Dit is volledig in tegenspraak met de algemene opvatting dat BSE wordt veroorzaakt door diermeel waarin Britse schapen met de hersenziekte scrapie waren verwerkt, zo heeft de Britse krant The Independent gisteren gemeld.

Een dag eerder had de Britse regering schriftelijk antwoord gegeven op vragen uit het parlement over de import van Afrikaans vlees en diermeel. Hierin gaf de regering toe dat ze van 1970 tot 1980 duizenden tonnen veevoer had geïmporteerd uit landen in zuidelijk Afrika.Daarna stopte de import.

De genoemde landen - waaronder Zuid-Afrika en Botswana - kennen een uitgebreide vee-industrie gebaseerd op hoefdieren als gemsbok, nyala, grote koedoe en oryx die op de steppen leven. Het is al aangetoond dat deze dieren vatbaar zijn voor de door prionen veroorzaakte hersenziekte die bij koeien BSE en bij schapen scrapie veroorzaakt. Enkele wilde hoefdieren, zoals eland en hert, ontwikkelen de hersenziekte spontaan. De ziekte was onder vee nooit eerder waargenomen voordat de epidemie in 1985 begon.

Als de vermoedens blijken te kloppen dan zou scrapie niet de bron van BSE hoeven te zijn. En dat zou de uitgebreide voorzorgsmaatregelen - bijvoorbeeld het vernietigen van al het schapenslachtafval - die de Britse overheid heeft genomen, overbodig maken. Maar John Wilesmith, de onderzoeker die voor de Britse overheid BSE onderzoekt, zei tegen The Independent dat het slechts om vermoedens gaat. Volgens hem staat de scrapie-hypothese nog steeds. Wilesmith zei bovendien dat hij zich zorgen maakte omtrent dergelijke alternatieve berichten over de oorzaak van BSE.

Het zou de aandacht kunnen afleiden van geplande maatregelen in Europa, zoals de invoering van controles op de recycling van dierlijk slachtafval.

De uitbraak van BSE werd tot nu toe toegeschreven aan de veranderde procedure van het verwerken van slachtafval tot diermeel. Maar John Wilesmith noemt dat onzin. Volgens hem stellen de veranderingen in de kadaververwerking niet veel voor.

De nieuwe hypothese zal in ieder geval niet van invloed zijn op de vermeende oorzaak van de nieuwe variant van de ziekte van Creutzfeldt-Jakob (CJ), de menselijke vorm van BSE. Het tot nu toe uitgevoerde onderzoek wijst erop dat het eten van BSE-besmet vlees de meest waarschijnlijke oorzaak van deze ziekte is. Er zijn tot op heden 19 mensen aan CJ overleden.