Afrikanen in VN-missie naar ex-Zaïre

BRUSSEL, 2 AUG. De Verenigde Naties hebben twee prominente Afrikanen aangewezen om beschuldigingen te onderzoeken dat troepen van de huidige Congolese president Laurent Kabila duizenden Rwandese vluchtelingen hebben gedood of laten sterven.

Niet bekend

Atsu-Koffi Amega, een vroegere rechter aan het Hooggerechtshof van Togo die voor de VN de genocide onder Tutsi's in Rwanda onderzocht, zal de VN-missie leiden, waarvan voorts de adjunct-procureur-generaal van Zimbabwe, Andrew Chigovera, deel zal uitmaken. Een derde commissielid wordt later benoemd.

De keus van twee Afrikanen lijkt met name bedoeld om de kritiek van verscheidene Afrikaanse landen te weerleggen dat het Westen het onderzoek gebruikt om Kabila te ondermijnen. Vorige maand beschuldigden onder andere Oeganda, Zimbabwe en Zambia het Westen van een campagne van “onterechte druk” tegen Kabila.

België gaat de ontwikkelingshulp aan wat nu de Democratische Republiek Congo heeft (ex-Zaïre) de komende maanden geleidelijk hervatten. Dat heeft de Belgische staatssecretaris voor Ontwikkelingssamenwerking, Reginald Moreels, gisteren in Kinshasa aangekondigd. België en andere EU-lidstaten hadden deze hulp begin jaren negentig gestaakt, na moorden en schendingen van de mensenrechten onder het bewind van de nu afgezette president Mobutu.

De trojka van ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie gaat volgende week naar Kinshasa om de nieuwe machthebbers in Congo te spreken. De trojka, die bestaat uit de huidige voorzitter van de EU, Luxemburgse minister Poos, zijn voorganger, minister Van Mierlo, en zijn Britse opvolger zal maandag en dinsdag onder andere gesprekken voeren met president Laurent Kabila en minister van Buitenlandse zaken Karaha. De Europese ministers van Buitenlandse Zaken besloten op 2 juni een trojka naar Congo te sturen. (AP, Reuter, AFP)