Verzoening EU met Iran mislukt

BRUSSEL, 1 AUG. De Europese Unie heeft een poging ondernomen om haar diplomatiek geschil met Iran op te lossen. De lidstaten van de EU wilden volgende week hun ambassadeurs naar Iran terugsturen. Maar tot teleurstelling van de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU wil Teheran niet voldoen aan hun voorwaarden voor de terugkeer.

De Luxemburgse minister van Buitenlandse Zaken, Poos, heeft als 'voorzitter' van de EU getracht een einde te maken aan het conflict met Teheran. Hij hoopte dat de installering, aanstaande zondag, van de nieuwe Iraanse president Khatami zou leiden tot verandering van de opstelling van Iran tegenover de EU. De woordvoerder van Poos zei gisteren dat het Luxemburgse voorzitterschap van de EU ondanks alle inspanningen met spijt moest vaststellen dat aan de voorwaarden voor terugkeer van de Europese ambassadeurs naar Teheran niet was voldaan.

De EU-ambassadeurs werden begin april voor overleg uit Teheran teruggeroepen. Dat gebeurde nadat een Duitse rechtbank het leiderschap in Teheran verantwoordelijk had gesteld voor de moorden op vier Iraanse Koerden in Berlijn in 1992. Eind april besloten de EU-ministers van Buitenlandse Zaken hun ambassadeurs weer naar Iran te laten gaan. Maar binnen een dag kwamen ze op dat besluit terug, nadat Teheran had laten weten geen prijs te stellen op de terugkeer van de ambassadeurs van Duitsland en Denemarken.

Na een onderzoek van een Nederlandse diplomaat in Teheran, stelden de EU-ministers van Buitenlandse Zaken begin vorige maand vast dat de voorwaarden voor terugkeer van de EU-ambassadeurs nog niet zijn vervuld. Met enige moeite zijn de EU-lidstaten overeengekomen dat hun ambassadeurs slechts naar Iran terugkeren als ze daar allemaal welkom zijn. Maar Teheran hield voet bij stuk en bleef de Duitse en Deense ambassadeur afwijzen.