Unilever en Akzo houden beurs op winst

AMSTERDAM, 1 AUG. De koersstijgingen van de aandelen Unilever, Akzo Nobel en Heineken hebben er vanochtend op de effectenbeurs voor gezorgd dat de hoofdfondsen gemiddeld genomen op winst stonden. De AEX stond rond het middaguur met een punt winst op 984,44 punten.

AMSTERDAM De beurs bood vanochtend een rustig aanblik in afwachting van de Amerikaanse cijfers over de werkgelegenheid. De cijfers moeten duidelijk maken of de arbeidsmarkt overspannen is, en of de lonen, en dus de inflatie, omhoog gaan. De meeste hoofdfondsen stonden vanochtend op verlies. De beursindex had bij afwezigheid van goede halfjaarresultaten van het chemieconcern en de ijs- en zeeggigant een daling laten zien. Wall Street was immers lager gesloten. Unilever en Akzo boekten respectievelijk 2,42 en 4,43 procent koerswinst. Unilever maakte over het eerste halfjaar van 1997 een winststijging van 25 procent bekend. Het aandeel stond aan het begin van de middag met een winst van 11 gulden op 466,00 gulden. Akzo steeg met 14,20 naar 335 gulden. De aandelen van bierbrouwer Heineken werden zes gulden meer waard op 324 gulden.

De KLM was de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Beleggers namen hun winst nu het fonds in de afgelopen dagen door de Northwest-transactie met guldens omhoog is gegaan. KLM daalde een gulden naar 72,90 gulden. KNP BT ging omlaag ondanks de hogere halfjaarwinst die het bedrijf gisterenmiddag bekendmaakte. Dat feit maakte in deze afwachtende markt weinig indruk meer, waardoor KNP BT 1,40 zakte naar 46,20 gulden.

De overgebleven stukken van de overgenomen automatiseerder Multihouse zijn onderwerp geworden van een hevige speculatie. Gisteren klom het aandeel bij forse omzetten bijna 100 procent. Op de laatste beursdag van deze week werd het speculatiecircus bij Multihouse voortgezet met een winst van 110 procent op 3,80.

De dollar sprong ruim twee cent omhoog. De stijging houdt verband met de later op de dag bekend te maken reeks cijfers over de Amerikaanse economie, waarvan de gegevens over de werkloosheid in juli de belangrijkste zijn. De dollar noteerde vanochtend 2,0800 tegen 2,0680 gulden aan het eind van de handel gisteren. De koers van de Britse stond aan het begin van de middag op de wisselmarkt van Amsterdam op 3,4084 tegen 3,3860 gulden gisteren.

NEW YORK Wall Street deed het donderdag even rustig aan in afwachting van de Amerikaanse economiecijfers. De Dow Jones-index zakte beschaafd naar 8222,61, een min van 32,29. De omzetten waren normaal.

Beleggers namen gisteren hun winst na de records van de afgelopen drie handelsdagen. Ondanks de lagere index was de ondertoon op de vloer goed. De rente ging ook gisteren opnieuw omlaag, waardoor de koersen op de obligatiemarkt stijgen konden. Gisteren werd bekend dat de Amerikaanse inflatie in het tweede kwartaal op 1,4 procent was uitgekomen, de laagste stijging sinds 1963.

TOKIO De aandelenkoersen op de effectenbeurs van Tokio zijn vandaag stevig gedaald. De Nikkei-index verloor bijna 2,6 procent en sloot onder de psychologisch belangrijke grens van 20.000 punten. Bij een relatief bescheiden omzet van 410 miljoen aandelen kwam de slotstand uit op 19.804,38 punten, 527,05 punten minder dan gisteren.