Thuis op reis

Op Wereldreis! VNU Interactive Media. Prijs 90 gulden, voor kinderen vanaf 4 jaar, geschikt voor Windows en Macintosh.

Veel mensen gebruiken de vakantieperiode om op reis te gaan. Thuisblijven kan ook heel leuk zijn. En van achter je computer kun je ook op reis, zonder dat je echt hoeft weg te gaan. Met de cd-rom Op Wereldreis! kun je zelfs de hele wereld rond. Je hebt wel een paspoort nodig. Als je de cd-rom opstart, moet je je naam, leeftijd en adres op je paspoort invullen. Op een paspoort staat ook altijd een foto. Anders weet niemand dat jij het bent.

Je kunt kiezen uit een stuk of 20 verschillende meisjes- en jongensportretten. Als je geen zin hebt om als mens te reizen, kun je ook een ruimtewezen zijn of een hond of een poes.

De reis begint in de slaapkamer. Met de speelgoedtrein kun je de kamer verkennen. Bijna alles in de kamer is aanklikbaar. Klik bijvoorbeeld maar eens op de kangoeroe of de bureaulamp.

De bonte wereldkaart brengt je naar verre landen waar je van alles kunt beleven. Om op de plaats van bestemming te komen kun je varen of vliegen.

Elke keer als je een nieuw land binnenkomt, krijg je een stempel in je paspoort. Op de achtergrond zie je het land langzaam tevoorschijn komen.

Met een klik zie je het land duidelijk op je scherm en kun je beginnen met kijken en ontdekken.

Vlieg je bijvoorbeeld naar Amerika, dan kun je daar Hollywood bezoeken en met een raderboot de Mississippi bevaren. Telkens als je een dier, een plant of een stad aanklikt, krijg je interessante informatie. Je kunt kiezen of je die wilt lezen of horen. Allebei tegelijk kan ook.

Vanuit Amerika kun je het vliegtuig naar China of Australië nemen. Na afloop van je reis zie je precies hoe lang je erover gedaan hebt. In de Chinese Gobiwoestijn maak je kennis met heel bijzondere muizen, de woestijnspringmuizen. Die springen heel hard in de rondte. Hun staart houdt ze in evenwicht.

In totaal kun je negentien verschillende vlieg- en bootreizen maken. De route stippel je zelf uit.

Onderweg kom je ook onderzeeërs en raketten tegen. De duikboten nemen je mee naar de bodem van de oceaan. Er zijn grote verschillen tussen de verschillende zeeën en vissen. Met de raketten ga je naar de ruimte, waar je planeten ziet en buitenaardse wezens.

Ook kun je vanaf sommige plaatsen kaarten naar huis sturen. Als je zo lang onderweg bent vinden je ouders het vast wel leuk om te horen hoe het met je gaat.

Als je paspoort helemaal volgestempeld is, maak je gewoon een nieuwe en begin je met je volgende wereldreis. Er staan een paar honderd korte tekenfilmpjes, ruim veertig bewegende kaarten, tweehonderd plaatjes en 350 informatieschermpjes op deze prachtige cd-rom, dus het duurt wel even voor je alles gezien hebt. Zo word je een echte globetrotter.

    • Marie-José Klaver