Straf van elf jaar geëist tegen Krenz

BERLIJN, 1 AUG. Het openbaar ministerie in Berlijn heeft gisteren een gevangenisstraf van elf jaar geëist tegen Egon Krenz. De voormalige president en partijleider van de DDR staat met twee andere oud-leden van het Politburo terecht voor de moord op vier Oost-Duitsers bij een vluchtpoging. In totaal werden naar schatting 584 DDR-burgers doodgeschoten bij een vluchtpoging, maar om de procesgang te versnellen is besloten maar enkele moordpartijen in de aanklacht op te nemen.

Tegen Günter Schabowski, vroeger partijchef van de regio Berlijn, eiste de openbare aanklager negen jaar, tegen Günther Kleiber, de leidende econoom van de DDR, zeveneneenhalf. Volgens openbaar aanklager Bernhard Jahntz zijn de drie verdachten “administratieve moordenaars”. Jahntz riep de rechtbank op om zijn beslissing te herzien dat ze tijdens hun proces op vrije voeten mogen blijven, maar de rechter verwierp dat verzoek.

Krenz, sinds 1983 lid van het Politburo, volgde in oktober 1989 Erich Honecker op als leider van de DDR. Hij gaf toe aan de massale druk om de Muur tussen Oost-en West-Berlijn open te stellen. In januari 1990 werd hij uit de communistische partij gezet.

Vorige week las Krenz een verklaring voor waarin hij “de confrontatie tussen de supermachten” als oorzaak zag voor de doden bij de Muur. Volgens hem was het “betreurenswaardig” dat er doden vielen, maar “konden de leiders van Oost-Duitsland daar niets aan veranderen” wegens de politieke overheersing door de toenmalige Sovjet-Unie. (AFP, AP)