Schilderij Appel naar Universiteit van Amsterdam

AMSTERDAM, 1 AUG. Het schilderij La folie des Rues van Karel Appel komt definitief niet in het stadhuis van Den Haag te hangen. Naar alle waarschijnlijkheid wordt de Universiteit van Amsterdam binnenkort eigenaar van het werk. “Het contract moet nog worden getekend, maar dat is louter een formaliteit”, aldus een woordvoerder van de universiteit.

Appel gaf het schilderij in 1993 in langdurige bruikleen aan Den Haag, met de bedoeling dat het zou komen te hangen in het nieuwe, door de Amerikaanse architect Richard Meier ontworpen stadhuis. “Het enthousiasme was toen groot, maar Den Haag heeft geen geschikte plek kunnen vinden”, zegt woordvoerder C. List van de Karel Appel Foundation, de organisatie die Appels belangen behartigt.

Een van de problemen bij het vinden van een geschikte plek voor La folie des Rues was de omvang van het werk. Het tweeluik, geïnspireerd op de Franse revolutie, meet veertien bij vier meter. Bovendien was architect Meier niet enthousiast over het idee het schilderij in zijn stadhuis te hangen.

De Universiteit van Amsterdam wil het schilderij een plek geven in de nieuwe, door Pi de Bruijn ontworpen hal op Roeterseiland, waar onder andere de faculteiten economie en psychologie zijn gehuisvest. Voordat het daar kan worden opgehangen, zijn een aantal bouwkundige aanpassingen nodig. Hoeveel de universiteit voor het schilderij moet betalen, wil de woordvoerder niet zeggen.