Rozenbaoum had steun ministerie EZ

ROTTERDAM, 1 AUG. De Russische zakenman Vadim Rozenbaoum mocht zich van het ministerie van Economische Zaken in Nederland vestigen. Het ministerie van Justitie gaf hem echter geen verblijfsvergunning. Rozenbaoum, eigenaar van een transportbedrijf en handelsonderneming, werd op 28 juli dood gevonden in zijn huis in het Brabantse Oirschot. Hij was van dichtbij door het hoofd geschoten.

Het ministerie van Economische Zaken heeft vorig najaar “neutraal” geadviseerd over verstrekking van een verblijfsvergunning voor de Russische zakenman Vadim Rozenbaoum, aldus een woordvoerder. “Na drie keer een negatief advies was ons oordeel over de aanvraag neutraal met een positieve ondertoon.” De Immigratie en Naturalisatiedienst (IND) van Justitie wees het verzoek van Rozenbaoum echter opnieuw af, naar verluidt op grond van informatie door andere diensten waaronder de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD). Enkele serieuze Russische kranten gaan ervan uit dat de moord op Rozenbaoum een afrekening binnen het criminele milieu was. Zij berichten dat Rozenbaoum toen hij als 23-jarige in de internationale handel stapte, al nauwe banden met de mafia had. Eén van de belangrijkste bendes, de Solntsevogroep (Zonnegroepering) zou met kapitaal van Rozenbaoum zijn gesticht. Zijn bijnaam in het criminele milieu luidde Poezo (buikje).

In het politieonderzoek van het korps Brabant-Zuidoost wordt nog rekening gehouden met een andere toedracht. De uit Moskou afkomstige joodse zakenman zou zijn omgebracht door criminelen die zich door Rozenbaoum verraden voelden, omdat hij hun de rug toekeerde en ging 'samenwerken' met de justitiële autoriteiten in binnen- en buitenland.

Rozenbaoum werkte onder meer mee aan twee Nederlandse politieonderzoeken naar activiteiten van Russische bendes.

Pagina 3: Handel zakenman was omstreden

Volgens Rozenbaoums advocaat F. Tripels in Maastricht was Rozenbaoum een 'rechtschapen mens' die weigerde te voldoen aan de eisen van de Russische mafia. Die eiste volgens Tripels onder meer 2 miljoen gulden ten gunste van de Communistische Partij in Rusland. Rozenbaoum heeft eind 1995 aangifte gedaan bij de politie in Brabant van bedreiging en afpersing. Ook heeft hij daar zes maanden geleden - tevergeefs - om bescherming verzocht. “Rozenbaoum is vermoord omdat hij te veel wist en die informatie niet langer voor zich wilde houden. Dat wisten de criminele organisaties uit zijn vaderland”, aldus Tripels. Volgens Russische kranten kan de moord op Rozenbaoum verband houden met een proces tegen de Rus Sergej Michailov, die in Zwitserland vastzit op verdenking van onder meer drugshandel en deelname aan een criminele organisatie. Hij werd vorig jaar oktober in Genève aangehouden. Michailov zou de laatste jaren de Solntsevogroep hebben geleid, de mafiabende die volgens Russische kranten met kapitaal van Rozenbaoum is gesticht. Volgens onbevestigde berichten wilde Rozenbaoum in dit proces optreden als getuige van de aanklager. De onderzoeksrechter in Genève was vandaag niet bereikbaar voor commentaar.

Volgens de Russische krant Kommersant Daily heeft het Moskouse bedrijf van Rozenbaoum onder de naam Tirol ook enige tijd samengewerkt met en bescherming genoten van een door V. Ivankov, alias Japontsjik (de kleine Japanner) geleide bende. Deze bende opereerde vanuit New York, maar zou in de hele wereld vertakkingen hebben. Ivankov en Rozenbaoum zijn beiden eens in Rusland gearresteerd en hebben toen in dezelfde gevangenis gezeten. Volgens Tripels zat Rozenbaoum vast omdat hij weigerde “informatie te verstrekken over Russische joden die plannen hadden om te emigreren”.

Een Nederlandse aanwijzing dat Rozenbaoum zelf niet volgens de regels werkte, is de ervaring van de uit Rusland afkomstige zakenvrouw V. van Wijngaarden. Volgens Van Wijngaarden wilde Rozenbaoum twee jaar geleden een zending van 36 DAF-trucks voor een cliënt van haar consultancy-bureau gebruiken om drank en sigaretten naar Rusland te smokkelen. “Hij wilde geen belasting betalen, snel veel geld verdienen. Dat zijn gangstermethoden, je weet dat je dan een groot risico loopt”, aldus Van Wijngaarden. Ze zegt dat ze na deze ervaring niets meer met Rozenbaoum te maken wilde hebben. In Rusland werden regelmatig partijen goederen van Rozenbaoums 'Lorit Trade' in beslag genomen, volgens de politie omdat zij aanwijzingen had dat er drugs in verborgen zaten.

    • Harm van den Berg