Rendement kwakkelende papierdivisie KNP BT te laag

AMSTERDAM, 1 AUG. De papieractiviteiten van KNP BT (distributie, verpakkingen, papier) die het concern al bijna een jaar wil bundelen met een of meer andere Europese producenten, blijven kwakkelen. “Er liggen verschillende opties op tafel en met verschillende partijen wordt gepraat”, was het enige dat bestuurslid drs. R. Bonnier, die de financiën beheert, gistermiddag wilde zeggen bij de publicatie van de halfjaarwinst. Voor het eind van het jaar moet het wel rond zijn.

In het tweede kwartaal maakte de papierdivisie (KNP Leykam) een marginaal bedrijfsresultaat (14 miljoen gulden vóór rentebetalingen). Dat niveau is ver verwijderd van het 15 procent rendement op het geïnvesteerd vermogen dat KNP BT als eis stelt aan zijn activiteiten.

De twee andere kernactiviteiten, verpakkingen en distributie, halen wel 15 procent rendement. In het tweede kwartaal steeg de netto winst uit gewone bedrijfsactiviteiten dankzij hogere resultaten in de distributie en hogere wisselkoersen (dollar en Britse pond) met 67 procent tot 85 miljoen gulden (74 cent per aandeel).

Inclusief een bijzondere bate van per saldo 20 miljoen gulden is de netto winst in het eerste halfjaar 157 miljoen gulden, tegenover 101 miljoen gulden vorig jaar.

KNP BT handhaaft de verwachting dat de netto winst dit jaar een wezenlijke verbetering zal laten zien ten opzichte van 1996 (231 miljoen gulden), mits de papiermarkt niet verslechtert. Met name in de distributie is het vierde kwartaal het beste.

De omzetgroei in het tweede kwartaal van 15 procent naar 3,8 miljard gulden noemde Bonnier “sterk”. De eerste zes maanden lag de omzetgroei lager (12 procent naar 7,5 miljard gulden). De hogere wisselkoersen van de dollar en het Britse pond hadden een gunstig effect van zo'n 5 procent.

De distributie van kantoorartikelen en de handel (onder meer papier) hadden in het tweede kwartaal de wind in de rug van de Europese en Amerikaanse economie en de hogere wisselkoersen. Het bedrijfsresultaat steeg met 20 procent tot 85 miljoen gulden, dat is de helft van het totaal. In verpakkingen boekte het concern, ondanks de verkoop eerder dit jaar van de kunststofverpakkingen, een hoger bedrijfsresultaat: 76 miljoen gulden, 6 miljoen gulden meer dan in het tweede kwartaal van 1996.

KNP Leykam, dat vorig jaar nog op een klein verlies zat, boekte nu een positief resultaat van 14 miljoen gulden.

In de papierproduktie trekt KNP BT na belastingen ongeveer 100 miljoen gulden uit voor een reorganisatie die 1.000 banen kost en over twee jaar het kostenniveau met ongeveer 100 miljoen gulden moet verlagen.

De speciale voorziening hiervoor wordt, samen met een voorziening voor reorganisatie in de verpakkingsdivisie, betaald met de boekwinst op de verkoop van de kunststofverpakkingen van 200 miljoen.