Rechtszaak VS over Holocaust-tegoeden

WASHINGTON, 1 AUG. Advocaten van Holocaust-overlevenden en hun erfgenamen hebben gisteren voor een rechtbank in New York geëist dat een rechtszaak tegen Zwitserse banken over terugbetaling van tegoeden uit de Tweede Wereldoorlog doorgang kan vinden.

De banken proberen de eisers niet ontvankelijk te laten verklaren met het argument dat de zaak een “overbodig duplicaat” zou zijn van het onderzoek naar de slapende rekeningen door de onafhankelijke Volcker Commissie in Zwitserland. Vorige maand publiceerden de banken ondermeer een lijst met de namen van honderden mensen die voor en tijdens de oorlog geld op de rekeningen hebben gestort. Op dit ogenblik lopen drie rechtszaken tegen de Union Bank, Swiss Bank Corp. en Credit Suisse, waarin 18.000 personen zijn vertegenwoordigd. De rechter heeft nog geen uitspraak gedaan.(AP)