President van Wit-Rusland zegt bezoek aan Rusland af

MINSK, 1 AUG. President Aleksandr Loekasjenko heeft vandaag een bezoek aan de Russische regio Kaliningrad afgezegd. De afzegging heeft te maken met het conflict tussen Rusland en Wit-Rusland over de manier waarop Loekasjenko in zijn land de persvrijheid inperkt. De gouverneur van Kaliningrad had Loekasjenko gevraagd niet te komen.

De Russische president Boris Jeltsin viel woensdag heftig uit naar Loekasjenko - zijn partner in het unieverdrag tussen beide landen - naar aanleiding van de arrestatie, vorige week zaterdag, van een ploeg van de Russische televisie. De televisiejournalist en de cameraman van die ploeg - beiden overigens Witrussische staatsburgers - zijn beschuldigd van illegale grensoverschrijding. Gisteren zei Loekasjenko dat de journalist, Pavel Sjeremet, “voor buitenlandse inlichtingendiensten heeft gewerkt”. Sjeremets accreditatie in Wit-Rusland was vorige maand ingetrokken wegens zijn kritische berichtgeving over Loekasjenko.

Loekasjenko zei gisteren Jeltsin tekst en uitleg over de aanhouding van de televisieploeg te willen geven, op voorwaarde dat Jeltsin hem eerst uitlegt waarom de Russische televisie “een oorlog” tegen hem heeft ontketend.

De Witrussische politie trad gisteren in Minsk op tegen journalisten die protesteerden tegen de aanhouding van de ploeg van de Russische televisie en het ontbreken van persvrijheid in Wit-Rusland. De groep wilde een petitie afgeven bij Loekasjenko's kantoor, maar kreeg daar de kans niet voor. De politie hield elf journalisten aan. Een journalist werd door de politie geslagen. De arrestanten werden later vrijgelaten, maar moeten vandaag en maandag voor de rechter verschijnen. Ze zijn beschuldigd van het schenden van een decreet van Loekasjenko waarin het demonstratierecht is ingeperkt. Vier van hen werden vandaag veroordeeld; drie kregen een waarschuwing, één een boete. Het Franse ministerie van Buitenlandse Zaken vroeg gisteren in een verklaring de Witrussische regering de persvrijheid te respecteren. Het wees tevens op de mislukking, donderdag, van overleg tussen de regering in Minsk en een door de Nederlander Aad Kosto geleide delegatie van de Europese Unie over het gebrek aan democratie in Wit-Rusland. De mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch uitte gisteren in een rapport scherpe kritiek op het gebrek aan democratie in Wit-Rusland. Het rapport 'Wit-Rusland: de vernietiging van de civiele samenleving' hekelt de beperking van de persvrijheid en het recht op vereniging en vergadering. Demonstranten worden gearresteerd en krijgen exorbitante boetes, onafhankelijke media worden gemarginaliseerd en de rechtspraak is niet onafhankelijk. (Reuter, AFP, AP)