Parlement wil ontslag van regering Arafat

RAMALLAH, 1 AUG. Het Palestijnse parlement heeft president Arafat gisteren in een plenaire zitting opgeroepen om zijn kabinet voor september te ontslaan en te vervangen door een regering van “technocraten en experts”. Dat heeft de secretaris-generaal van het parlement, Rawhi Fattouh, bekendgemaakt.

De motie volgt op het rapport van een parlementaire onderzoekscommissie, waarin uitgebreid op de corruptie binnen het Palestijnse kabinet wordt ingegaan. Volgens het rapport zouden drie ministers moeten worden berecht, namelijk Nabil Sha'ath (Internationale Samenwerking), Jamal Tarifi (Burgerzaken), en Ali Kawasmeh (Transport). Bij de stemming waren 58 parlementariërs van het in totaal 88 leden tellende parlement aanwezig. Daarvan stemden 57 voor de motie, en een tegen.

Arafat zelf was niet bij de vergadering aanwezig. In een verklaring liet hij gisteren weten dat hij “de geëigende maatregelen op het juiste ogenblik te zullen nemen”. Het parlement heeft een commissie ingesteld die op naleving van de motie moet toezien.

Na de stemming waren de parlementariërs zeer opgetogen over hun besluit. “Dit is een nieuwe fase in het leven van de Wetgevende Raad”, aldus de voorzitter van het parlement, Ahmed Koreï. “Een resolutie zoals die van vandaag is normaal het voorrecht van slechts de meest democratische landen.” In theorie zou het parlement, als Arafat de motie weigert uit te voeren, deze kunnen laten volgen door een motie van censuur. (AP, AFP, Reuter)