MOSSELEN OP ZIJN OOSTENDS

Je hebt in Nederland muziek-, straat- en filmfestivals, maar weinig feestelijke gelegenheden van meer dan lokale betekenis die exclusief of in hoofdzaak aan eten zijn gewijd, met uitzondering van Vlaggetjesdag en misschien de eerste asperges. Nee, voor dat soort festijnen moet je bij onze zuiderburen zijn, die zelfs met Nederlandse producten goede sier maken.

De restaurateurs in Zeeuws-Vlaanderen zijn maar al te vertrouwd met Belgische families die elk jaar in volle omvang en toewijding, als ware het een retraite, Zeeland aandoen om zich te storten op de verse oogst aan mosselen. Nu al blikken Vlaamse kranten verlekkerd vooruit op het tweede weekend van september. Dan wordt in ons eigen Sluis het Zeeuwse goud geserveerd. Dat is Vlaams voor 'mosselen'.

De mosselen mogen dan uit Zeeland komen, dat verhindert de Vlamingen niet om zelf recepten te maken, veel gevarieerder dan in Nederland. Mosselen met witte wijn, room, kruidenboter, op Provençaalse of Florentijnse wijze, met cayennepeper, vinaigrette of geuzebier, gepaneerd, gekookt, gebakken: je kunt het zo gek niet verzinnen of de Vlaming heeft het geprobeerd. Enig idee wat 'mosselen op klompen' zijn? Mosselen koken; in olie snippers ui fruiten; daarbij fijngesneden prei, wortel en een paar teentjes knoflook doen; op smaak brengen met peper en zout. In een vuurvaste schotel een laag mosselen, een laag belegen kaas, een laag mosselen en dan weer kaas. De schaal in de oven zetten tot de kaas gesmolten is. Desgewenst garneren met reepjes ansjovis en stukjes tomaat.

Ook bijzonder: mosselen op zijn Oostends.

Bereiding:

Maak zo nodig de mosselen schoon. Gooi kapotte of open exemplaren weg. Pel en snipper de ui, snijd de prei in smalle ringen en de wortel in dunne plakjes. Hak de selderij grof. Doe de groenten met de wijn, de rozemarijn, zout en cayennepeper in een heel grote pan. Breng het vocht aan de kook; 10-15 minuten zachtjes laten koken. Voeg dan de mosselen toe en laat deze in 6-8 minuten gaar worden. Schud de pan regelmatig om zodat alle mosselen gaar kunnen worden. De mosselen zijn gaar als de schelpen open zijn. Schenk tot slot de room over de mosselen en voeg de garnalen toe. Even omschudden en verwarmen en dan direct serveren. Geef er frites of stokbrood bij.

Voor 4 personen:

4 kilo mosselen

1 ui

1 prei

3 worteltjes

1 bosje bladselderij

1/4 liter droge witte wijn

1 takje rozemarijn

zout, cayennepeper

2 handen ongepelde garnalen of 100 gram Hollandse garnalen

2-2 1/2 deciliter slagroom

    • Annelène van Eijndhoven