Moord op student in Guatemala bestraft

GUATEMALA-STAD, 1 AUG. Een voormalige minister en een onderminister van Binnenlandse Zaken alsmede drie hoge politie-ambtenaren zijn in Guatemala-Stad veroordeeld tot celstraffen van tien tot dertig jaar wegens betrokkenheid bij de dood van de student Mario Aliota Lopez Sanchez in 1994.

Het is de eerste keer in de geschiedenis van Guatemala dat bestuurders zijn veroordeeld wegens schending van de mensenrechten. De huidige minister van Binnenlandse Zaken, Rudolfo Mendoza, noemt het “onvoorstelbaar dat een kabinetslid bestraft wordt omdat een agent zijn kalmte verloor”. Alle veroordeelden gaan tegen hun vonnis in beroep.

Lopez Sanchez werd in november 1994 neergeschoten nadat de politie bevel had gekregen het vuur te openen op een protestmars van studenten tegen de verhoging van de prijzen van het openbaar vervoer. Carlos Venecio Escobar, een voormalige chef van de nationale politie, sloeg op de student in terwijl hij op de grond lag dood te bloeden en joeg hulpverleners weg. Hij kreeg met dertig jaar de hoogste celstraf, zijn superieuren kregen elk tien jaar.

Eind vorig jaar maakte een vredesakkoord een eind aan 36 jaar burgeroorlog in Guatemala, maar het land is nog altijd in de greep van politieke moorden en wetteloosheid. Vandaag begint een waarheidscommissie aan een onderzoek naar de schendingen van de mensenrechten in Guatemala. (AFP,AP)