Meer bedrijven Zuid-Korea naar Noord-Korea

SEOEL, 1 AUG. De regering van Zuid-Korea heeft vijf ondernemingen toestemming gegeven te investeren in Noord-Korea. De stap is bedoeld om het wederzijds vertrouwen te verbeteren, aldus het ministerie van Nationale Hereniging in Seoul vanmorgen. De bekendmaking komt vier dagen vóór de twee Korea's met de Verenigde Staten en China om de tafel gaan zitten.

De vier zullen vredesbesprekingen voeren die moeten leiden tot een permanent verdrag dat in de plaats dient te komen van de wapenstilstand die een officieel eind maakte aan de Koreaanse oorlog aan het begin van de jaren vijftig. Tot de vijf bedrijven horen Samsung, de grootste producent van elektronica van Zuid-Korea, en Kolon, een van de belangrijke textielfabrikanten. De andere drie zijn actief in de telecommunicatie, kledingproductie en voedselverwerking. De regering van Zuid-Korea mikt erop met de uitbreiding van economische samenwerking en uitwisseling tot een verzoening met zijn communistische noorderburen te komen. Ze zal elk verzoek van ondernemingen in behandeling nemen “afhankelijk van de ontwikkeling van de inter-Koreaanse betrekkingen en de houding van Noord-Korea”, aldus het ministerie. Met de nu aangekondigde stap komt het aantal Zuid-Koreaans bedrijven dat zaken mag doen met Noord-Korea op twintig. Tot nu toe hebben echter maar twee concerns geld gestoken in gezamenlijke ondernemingen. Daewoo investeerde 5,1 miljoen dollar in een kledingfabriek, terwijl Taechang 5,8 miljoen dollar meebracht voor de productie van mineraalwater. (AP)