Koers Multihouse is verviervoudigd

ROTTERDAM, 1 AUG. De aandelenkoers van het softwarebedrijf Multihouse is sinds gisteren verviervoudigd door heftige speculaties van beleggers op de nog acht procent uitstaande aandelen. De koers steeg van 0,90 naar 3,80 gulden, een stijging van 422 procent. Vanochtend wisselden ruim 650.000 stukken (dubbeltelling) van eigenaar, bijna het elfvoudigde van de gemiddelde dagelijkse omzet in de maand juli.

Sanderink Beheer heeft na zijn openbare bod op Multihouse al 91 procent van de noodlijdende automatiseerder in handen. Als het bedrijf 95 procent van Multihouse in handen heeft, kan het de andere aandeelhouders via een gerechtelijke procedure tot uitkoop dwingen. De koers lag tot deze week stil op 70 cent; de prijs die Sanderink in juni beloofde bij zijn openbare bod.

Tot 18 juli hadden aandeelhouders de tijd om zich hiervoor aan te melden, en een overgrote meerderheid heeft dat inmiddels gedaan. Nog ongeveer 1 miljoen aandelen liggen niet bij Sanderink in de kluis.

“Ik heb zelfs tegen de hoge prijs van 3,50 gulden nog 25.000 orders openstaan”, zegt M. Plessius van hoekmansbedrijf AOT. “Er zit hier iemand een spelletje te spelen. Misschien zijn het speculanten die denken dat de koers nog verder omhoog kan. Maar het kan natuurlijk ook dat Sanderink zelf die aandelen uit de markt aan het nemen is.”

Gisteren liet Sanderink via een woordvoerder aan een journalist van het ANP weten niet te willen kopen op de slotkoers gisteren (1,80 gulden). Vanochtend wilde het bedrijf geen commentaar geven op de koersexplosie noch op de vraag of Sanderink zelf de openstaande aandelen via de beurs opkoopt.