IMF stopt lening Kenia om corruptie

WASHINGTON/NAIROBI, 1 AUG. Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) heeft een lening van ruim 200 miljoen dollar aan Kenia opgeschort, omdat de regering onvoldoende maatregelen heeft genomen tegen de corruptie.

Volgens een IMF-woordvoerder zijn de maatregelen die de Keniase regering wil nemen onvoldoende om tegemoet te komen aan de “duidelijk tot uitdrukking gebrachte zorg van de bij het IMF aangesloten landen.” Het IMF heeft ook te kennen gegeven dat er sprake is van mismanagement in de Keniase energiesector. Om deze reden moeten volgens het IMF twee dubieuze contracten voor electriciteitscentrales worden herzien. Het IMF-krediet betreft een goedkope driejarige lening uit het zogenoemde ESAF-fonds, waarvan de uitkering vorig jaar in tranches was begonnen.

De stopzetting van de IMF-lening kan ernstige gevolgen hebben voor de hulp door Westerse donorlanden, die behalve economische ook politieke hervormingen eisen. Kenia ontving tussen 1986 en 1995 acht miljard dollar aan Westerse donorhulp. Nederland gaf Kenia tussen 1991 en 1995 ruim 200 miljoen dollar aan hulp.

Het IMF en ook de Wereldbank hebben corruptiebestrijding tot een van de speerpunten in hun beleid gemaakt. Het IMF had gisteren als deadline gesteld voor de regering om maatregelen te nemen tegen corruptie. Onderhandelingen tussen het IMF en de Keniase regering waren gisteren nog de hele dag voortgezet.

Onze correspondent in Nairobi voegt hieraan toe:

Het besluit van het IMF is een zware slag voor het regime van president Daniël arap Moi. Kenia's minister van Financiën Musalia Mudavedi zei gisteren: “Dit kan serieuze gevolgen hebben. Het kan het vertrouwen van investeerders schaden, de nationale munteenheid ondermijnen en zal gevolgen hebben voor de inflatie.”

De regering beloofde anti-corruptiewetgeving in te stellen, maar dat besluit maakte weinig indruk. Al eerder werden speciale anti-corruptiecommissies gevormd, die vervolgens weinig konden uitrichten. Naar in Nairobi verluidt hebben achter de schermen vooral de Amerikanen, die grote invloed uitoefenen in het IMF, een harde houding aangenomen. Het IMF ergert zich aan het onvermogen van de Keniase overheid om effectieve maatregelen te nemen tegen hoofdverdachten bij vorige grote corruptieschandalen. Hooggeplaatste ministers en vertrouwelingen van de president zijn als verdachten genoemd bij dergelijke schandalen.