Daimler: dubbele winst over halfjaar

LONDEN, 1 AUG. Daimler-Benz heeft over de eerste helft van dit jaar zijn bedrijfsresultaat ruimschoots verdubbeld. De winst kwam uit op 1,85 miljard mark, vergeleken met 827 miljoen mark in dezelfde periode vorig. Het grootste industriële concern van Duitsland rekent voor het tweede halfjaar op een verdere stijging.

De onderneming schreef de verbetering van het resultaat toe aan de introductie van nieuwe producten, een hogere efficiency, grote verkoopvolumes, besparingen in de kostenstructuur en gunstige wisselkoersverhoudingen. De omzet kwam uit op 55,9 miljard mark, wat een groei van 14 procent betekende. Over heel 1997 komt de omzet uit op rond 115 miljard mark tegen 106 miljard mark in 1996.

Bestuursvoorzitter Jürgen Schrempp toonde zich bij de presentatie van de cijfers gisteren in Londen niet geheel tevreden. Hij wil vooral het rendement op geïnvesteerd kapitaal opschroeven. In de eerste helft lag dat boven het niveau van 5,2 procent van vorig jaar, maar over anderhalf jaar moet dit op 12 procent liggen. Beleggers waren evenmin blij met de cijfers. Op de effectenbeurs van Frankfurt moest het aandeel met 4,50 mark terug tot 154,80 mark.

De verbetering van het concernresultaat kwam voor het overgrote deel op naam van Dasa. De lucht-, ruimtevaart- en defensietak moest in de eerste helft vorig jaar een verlies van 677 miljoen mark incasseren. Nu kon deze divisie een bedrijfsresultaat van 74 miljoen mark laten zien.

De grootste bijdrage aan het fraaie cijfers kwam echter wederom van de autodivisie. Mercedes-Benz noteerde een bedrijfsresultaat van 1,43 miljard mark, een magere verbetering inhield ten opzichte van de eerste zes maanden vorig jaar. Toen kwam deze winst uit op 1,41 miljard mark. De oorzaak lag in de kosten voor nieuwe modellen.

De omzet bij de personenauto's nam met 11 procent toe tot 25 miljard mark. De inkomsten uit de verkoop van vrachtwagens lagen met bijna 18 miljard 16 procent boven het niveau van vorig jaar. De truckafdeling die vorig jaar een flink verlies leed, noteerde dit keer een licht negatief resultaat. Exacte cijfers gaf Mercedes niet.

Relatief gering was ook de verbetering bij de divisie dienstverlening. Debis krikte het bedrijfresultaat op van 212 miljoen naar 220 miljoen mark. Het concern gaat verder met de uitbreiding en de versterking van zijn industriële activiteiten en dienstverlening. Eind juni telde het concern 291.000 werknemers. (KRF)