Bomaanslag op New Yorkse metro verijdeld

WASHINGTON, 1 AUG. De politie van New York heeft gisterochtend in een appartement in Brooklyn twee moslims aangehouden die in bezit waren van vijf pijpbommen. Ze werden bij de inval neergeschoten omdat ze trachtten de bommen tot ontploffing te brengen, maar verkeren niet in levensgevaar.

Burgemeester Giuliani van New York zei gisteren dat de twee op het punt stonden een aanslag in de metro te plegen, mogelijk in een zelfmoordmissie. Een van hen, de 23-jarige Abu Mezer, heeft dat in het ziekenhuis verklaard. Onduidelijk is of dit plan samenhangt met het proces tegen de Irakees Ramsi Ahmed Yousef, die ervan wordt verdacht het brein te zijn achter de bomaanslag op het World Trade Centre in 1993. Dat proces begint over vier dagen in New York. De verdachten zijn inmiddels in staat van beschuldiging gesteld.

Niet bekend

Volgens de Washington Post heeft een derde, Pakistaanse bewoner van het appartement de politie woensdagavond getipt over de aanslag. De politie durfde het appartement pas binnen te vallen nadat negentig buren waren geëvacueerd en zes huizenblokken afgezet. Buren omschreven de bewoners van het appartement als “gelovige moslims met extreme politieke denkbeelden”. (AP, Reuter)