Belgen vrezen fans Feyenoord en Ajax

ROTTERDAM, 1 AUG. Politie en rijkswacht in België houden rekening met een gewelddadige confrontatie tussen aanhangers van Feyenoord en Ajax, komend weekeinde op Belgisch grondgebied. Daarvoor zetten zij de komende dagen in totaal ruim 350 extra manschappen in. Beide Nederlandse clubs spelen vanavond en morgen oefenwedstrijden in Gent en Brugge.

Via het Centraal Meldpunt voor Voetbalvandalisme in Nederland hebben de ordediensten in Gent en Brugge de waarschuwing ontvangen dat fans van Feyenoord en Ajax vandaag of morgen tussen beide Belgische steden een confrontatie zouden willen organiseren.

De aanhang van Feyenoord zou daarbij kunnen rekenen op de steun van hooligans van de Antwerpse club Beerschot. Voor de wedstrijd tussen AA Gent en Feyenoord, vanavond, zullen in totaal ruim 160 politieagenten en rijkswachters worden ingezet. De Gentse rijkswacht, verantwoordelijk voor de openbare orde buiten het voetbalstadion, houdt een nog onbekend aantal mobiele teams achter de hand voor een eventuele confrontatie van fans van Ajax en Feyenoord. Een dergelijk treffen zou mogelijk plaatsvinden op of rond de snelweg E40 tussen Gent en Brugge.

Voor de wedstrijd tussen Club Brugge en Ajax van morgenavond zetten politie en rijkswacht in totaal tweehonderd mensen in. Vooral de wedstrijd in Brugge zal veel Nederlandse voetbalfans trekken vanuit Zeeuws-Vlaanderen. Ook de aanwezigheid van Nederlandse toeristen aan de Belgische kust zal extra belangstellenden doen toestromen.

“Daarbij gaat het echter niet om de grootste probleemzoekers”, aldus adjunct-commissaris Van Hulle van de politie in Brugge. “Vanuit Nederland hebben wij echter bericht ontvangen dat er mogelijk conflicten kunnen ontstaan met Feyenoord-fans die blijven 'plakken' in de buurt van Gent.”

Ook in Brussel en Luik zet de politie extra manschappen voor oefenwedstrijden van PSV en Roda JC tegen respectievelijk Anderlecht en Standard.