Arafat woedend over maatregelen; Israel waarschuwt voor nieuwe terreur

TEL AVIV, 1 AUG. De Israelische bevolking wordt vandaag via de media opnieuw gewaarschuwd voor Palestijnse zelfmoordaanslagen.

Volgens de Palestijnse president, Arafat, zijn de veiligheidsmaatregelen van Israel na het bloedbad van woensdag “gelijkwaardig aan een oorlogsverklaring tegen de Palestijnen”.

Ondanks de hermetische afsluiting van de Palestijnse gebieden wordt er door veiligheidsfunctionarissen rekening mee gehouden dat Palestijnse zelfmoordenaars in Israel of in door Israel gecontroleerd gebied klaar staan om opnieuw toe te slaan.

De politie in Jeruzalem blijft daarom in staat van hoogste paraatheid en is versterkt met legereenheden. Ook in andere steden zijn veiligheidsmaatregelen genomen om mogelijke penetratie van Palestijnse zelfmoordenaars te voorkomen. Het is een buitengewoon moeilijke opgave omdat ook bij de dubbele zelfmoordaanslag in Jeruzalem deze week is gebleken dat de zelfmoordenaars zich verkleden als Israeliërs.

Intussen houdt de arrestatiegolf van verdachte Palestijnen in gebieden op de Westelijke Jordaanoever die nog in Israelische handen zijn, aan. Vannacht zijn vijftig leden en/of sympathisanten van de moslim-extremistische Hamas-beweging gearresteerd.

Premier Benjamin Netanyahu zet zijn aanvallen tegen de Palestijnse leider Yasser Arafat onverminderd voort. In korte tijd heeft hij zich door vrijwel alle Israelische media laten interviewen met de boodschap dat de Palestijnse leider de Palestijnse terreur tegen Israel oogluikend toelaat. “Arafat maakte het mogelijk bommen tegen ons te laten aftikken”, citeert Maariv vandaag met een vette openingskop uit een vraaggesprek met Netanyahu. Yedioth Achronoth, Israels grootste krant, opent met een uitspraak van Netanyahu dat de Shin-Beth (de binnenlandse veiligheidsdienst) het groene licht heeft gekregen om in de Palestijnse gebieden te opereren. Van bevoegde Palestijnse zijde is voor bloedvergieten gewaarschuwd indien Israelische troepen de Palestijnse gebieden binnengaan. Onlangs publiceerde de Israelische pers de bevindingen van een militaire studie dat het opnieuw bezetten van de Palestijnse steden het leven aan honderden Israelische soldaten en duizenden Palestijnen zal kosten.

In een vraaggesprek met Israels kwaliteitskrant Haarets betoogt Netanyahu dat er verband bestaat tussen de aanslagen en de stand van het vredesproces. “Zij vermoorden ons niet om wat we doen maar om wat we zijn: een zionistische entiteit in het Midden-Oosten. Ze vermoorden ons omdat ze ons willen verdrijven. De terreur is een permanent verschijnsel. Wat verandert is de strijd tegen de terreur”, aldus Netanyahu.

Pagina 4: Beroep Peres op Netanyahu

De voormalige socialistische premier Peres heeft gisteren een beroep gedaan op Netanyahu “het hoofd koel te houden”. Volgens Peres is Arafat de aangewezen vredespartner en is het in Israels belang de gematigde groeperingen in de Palestijnse maatschappij te steunen.

Een woordvoerder van de Israelische politie maakte vanmorgen bekend dat de twee Palestijnen die van de aanslagen in Jeruzalem werden verdacht, daar niet voor verantwoordelijk zijn. “Door DNA-onderzoek is duidelijk geworden dat er geen verwantschap is tussen het bloed van de twee terroristen en het bloed dat bij familieleden (van de twee verdachte Palestijnen - red.) is afgetapt”, aldus de woordvoerder. De twee verdachte Palestijnen, afkomstig uit Dahariya bij Hebron, leven in de illegaliteit. Hun ouders werden gisteren korte tijd door de Israelische strijdkrachten opgepakt.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken in Tel Aviv heeft gisteren “bitter” gereageerd op het communiqué van de Europese Unie over de aanslag in Jeruzalem. “Deze tekst is schokkend en vervult ons met bitterheid omdat hij de regering en het volk van Israel oproept niet te wijken voor de provocaties van diegenen die de vrede willen torpederen, en zo alle verantwoordelijkheid wegneemt van de Palestijnse bestuursautonomie van Yasser Arafat”, aldus een woordvoerder van minister Levy.