Akkoord leiders Cyprus over vermiste personen

NICOSIA, 1 AUG. De leiders van de Turks-Cyprische en Grieks-Cyprische gemeenschappen hebben gisteren een akkoord bereikt over de stoffelijke resten van de inwoners van het eiland die worden vermist. Volgens de Griekse gemeenschap worden er 1.619 Grieks-Cyprioten vermist na de Turkse invasie van het eiland in 1974.

Turks-Cyprioten daarentegen zeggen dat er in de jaren zestig 803 leden van hun gemeenschap om het leven zijn gekomen bij vijandelijkheden met Grieks-Cyprioten. Volgens de speciale afgezant van de Verenigde Naties op Cyprus, Gustave Feissel, erkennen de twee leiders het recht van families om hun vermisten “in overeenstemming met hun religieuze tradities en praktijken te begraven”. Als eerste stap gaan de twee gemeenschappen gegevens uitwisselen over begraafplaatsen op hun deel van het eiland waar leden van de andere gemeenschap liggen. (Reuter, AP, AFP)