Afluisteren mobiele beller moeilijker met telefoonkaart Spanje

AMSTERDAM, 1 AUG. Het Amsterdamse bedrijf Call Card verkoopt sinds twee weken voor mobiele telefoontoestellen Spaanse telefoonkaarten die het de politie moeilijk maakt om telefoongesprekken af te luisteren. De eigenaars van deze telefoonkaarten staan namelijk nergens geregistreerd. Het Openbaar Ministerie in Amsterdam begint een onderzoek naar de juridische gevolgen van deze manier van bellen.

De Spaanse telefoonkaart bevat een chip waarin een bepaald aantal belminuten is opgeslagen. Via een computer in Spanje krijgt de beller verbinding met het gewenste nummer. De klant kan zelf wel rechtstreeks gebeld worden op zijn nummer dat echter nergens geregistreerd staat.

De klant maakt gebruik van een vooruitbetaalde kaart. Daarvoor is geen abonnement nodig, ook hoeft hij zich niet te legitimeren en staat hij nergens geregistreerd. Omdat de klant van Collect Card anoniem blijft, vreest het college van procureurs-generaal dat justitiële opsporing daardoor wordt bemoeilijkt. “Alleen het nummer van de computer is bekend, niet dat van de klant.” Verder zijn alle klanten van Call Card in principe 'buitenlandse klanten' omdat ze gebruik maken van de diensten van het Spaanse telecombedrijf Telefònica. Als Justitie een gesprek van een buitenlandse klant wil aftappen, moet zij daartoe eerst een rechtshulpverzoek indienen bij de betreffende officier van justitie in het buitenland. Dat kan soms een paar weken duren.

Directeur W. van Gelder van Call Card Nederland, onderdeel van Telecom Groep Nederland (TGN), begrijpt niets van de ophef rondom zijn dienst. “Dat Call Card interessant zou zijn voor criminelen, daar houd ik me niet mee bezig.” In de folder van Call Card noemt het bedrijf als voordelen van de kaart onder meer: 'Geen legitimatie nodig', 'Geen registratie, ook niet bij de operator', en 'Niet traceerbaar'. Maar de werking van de Spaanse telefoonkaart verschilt volgens Van Gelder niet wezenlijk van die van een telefoonkaart waarmee je in een telefooncel belt. “Daarmee kun je ook criminele transacties regelen. En de gebruiker van zo'n telefoonkaart staat ook niet geregistreerd.”

Ook de PTT Telecom heeft haar bedenkingen tegen de telefoonkaart van Call Card. “Het is een vorm van oneigenlijk concurrentie. Zij bieden een zogenoemde 'Call-back service'. Op die manier omzeilen ze de PTT en Libertel”, aldus een woordvoerder. De PTT wil nu opheldering vragen aan het Spaanse Telefònica. Telecommunicatiebedrijven zijn wettelijk verplicht te helpen bij het afluisteren van gesprekken als Justitie daarom vraagt. “Maar met zo'n anonieme kaart wordt dat wel heel moeilijk”, aldus de PTT Telecom-woordvoerder.