Aan de boemel

Werk, werk, werk en nog eens werk, proclameert het kabinet, maar als het om individuele ministers gaat, blijkt passende arbeid geen flexibel begrip. Deze week liet minister Wijers via zijn woordvoerder weten dat een overstap naar PTT Telecom als toekomstig opvolger van Dik niet aan de orde was.

Jammer, want ook op het tweede gezicht zou Wijers daar natuurlijk prima passen. Hij heeft ervaring met regelgevers in Den Haag en Brussel. Hij is een boegbeeld met sterke communicatie, die zich op de consumentenmarkt en op de bedrijvenmarkt kan handhaven. En een bekwaam onderhandelaar (Fokker) voor buitenlandse allianties.

Wat dan? Hij wilde geen lijsttrekker worden, en komt ook niet op de lijst van D66 voor de Tweede Kamer.

Bij ING komt volgend jaar nog een vacature in de top, maar zou hij willen concurreren met “snurkend” partijgenoot Rinnooy Kan? Wijers' naam werd al eerder genoemd bij opvolgingsperikelen bij Randstad en KLM. Die zijn nu voorzien.

In zijn vorige baan als consultant heeft hij KNP nog wel eens geadviseerd, maar of hij naar KNP BT wil overstappen, is de vraag. Wellicht de Holland Media Groep? Die zoekt nog een nieuwe eerste man, en Wijers stond zo ongeveer aan de wieg van het mediabedrijf doordat hij de originele opzet dwarsboomde met een klacht over concurrentiebeknotting.

Een staatsbedrijf als de Nederlandse Spoorwegen komt voor de kampioen marktwerking niet in aanmerking. Ondernemerschap, vrije markt en toch een snufje algemeen belang? Dan wordt het NS-concurrent Lovers. Na de Kennemerstrandexpres rijdt straks ook de Binnenhofboemel.

    • Menno Tamminga