Verlaging lasten Duitsland mislukt

BERLIJN, 30 JULI. De grootscheepse belastingverlaging die de regering-Kohl in Duitsland wil doorvoeren is vooralsnog mislukt. Regering en oppositie slaagden er afgelopen nacht niet in een compromis te bereiken over de belastinghervorming die gedeeltelijk al in 1998 zou moeten ingaan. Het mislukken van de besprekingen is voor bondskanselier Kohl een flinke tegenvaller. Minister Waigel (Financiën) gaf vanochtend de schuld aan de oppositionele SPD.

De belastingverlaging is voor de regering het belangrijkste thema van de parlementsverkiezingen, september volgend jaar. Belastingverlaging wordt als het belangrijkste wapen beschouwd in de strijd tegen de hoge werkloosheid. Ook hoopt de regering door belastingverlichting voor het bedrijfsleven het investeringsklimaat voor buitenlandse bedrijven aantrekkelijker te maken.

Het bedrijfsleven reageerde teleurgesteld. “Structurele hervormingen van de economie zijn onverminderd noodzakelijk”, reageerde Jürgen Sarrazin, voorzitter van de Dresdner Bank gisteren. “De verwachtingen waren hoog gespannen. Wat nu gebeurt is teleurstellend.”

De sociaal-democratische oppositie ziet niets in de plannen van de regering, bleek gisteravond. Vandaag is een speciale bemiddelingscommissie van Bondsdag en Bondsraad in Bonn bijeengekomen om alsnog een een compromis te bereiken. Maar de voorzitter van deze commissie, de CDU-politicus Blens, sloot voor aanvang de kans op een compromis uit. De financieel specialiste van de SPD, Ingrid Matthäus-Maier, noemde de mogelijkheid tot overeenstemming zo goed als nul.

De plannen voorzien in een lastenverlichting voor de bevolking van 30 miljard mark. Het toptarief van de inkomstenbelasting zou van 53 procent naar 39 procent gaan. De SPD voelt echter niets voor lastenverlichting van de hogere inkomens. Daarnaast stelt de regering voor het tarief voor de laagste inkomens te laten dalen van 25,9 naar 15 procent. De solidariteitstoeslag, bestemd voor de opbouw van het oosten, zou worden verminderd van 7,5 naar 5,5 procent van de inkomstenbelasting. Zo'n verlaging is voor de SPD niet acceptabel.