Dierenleed

Beatrijs Ritsema schrijft 23 juli onder het kopje 'Dierenleed' dat de motieven van de vegetariër veel respect verdienen, maar dat het niet-eten van vlees geen massale navolging zal vinden, omdat vlees veel te lekker is.

Als fervent vegetariër heb ik er geen enkele behoefte aan haar tegen te spreken. Ik ben ook blij dat zij een pleidooi houdt voor de kwaliteit van het leven van het dier voor de dood. Dat is immers de kern van de zaak.

Ik wil er echter op wijzen dat de motieven van vegetariërs veel simpeler in elkaar zitten dan Ritsema met haar omstandige verhaal wil doen geloven. Vegetarische maaltijden zijn minstens zo lekker en geen vlees eten is een effectief protest tegen het dierenleed in de bio-industrie. Wat zou een beter middel zijn om dierenleed tegen te gaan dan zelf het goede voorbeeld te geven in een zo onverschillige maatschappij?

In de krant schrijven dat de bio-industrie immoreel is helpt zeker de goede zaak. Ik hoop dat Beatrijs Ritsema voor elke zelf gemaakte vleesmaaltijd wel naar de scharrelslager gaat en zeker weet dat deze scharrel geen 'schweinerij' is.

De meeste vegetariërs zorgen voor een lekkere en gezonde maaltijd. Zij gaan voor een kwalitatief goed leven voor de dood voor zichzelf en voor het dier.