Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politie, recht en criminaliteit

Man ontvluchtte Moskou; Politie voert onderzoek uit naar dood Rus

ROTTERDAM, 29 JULI. De recherche van het politiekorps Brabant Zuid Oost onderzoekt de dood van de 34-jarige Russische zakenman V. Rosenbaoum. Volgens een woordvoerder is hij door een misdrijf om het leven gekomen.

Rosenbaoum vluchtte in 1994 met zijn vrouw en twee kinderen uit Moskou naar Nederland. Hier werd hij directeur-eigenaar van de im- en exportfirma Lorit Trade BV in Venlo. Zoals de zakenman van joodse afkomst meermalen aan de media vertelde, voelde hij zich bedreigd door de mafia en door werknemers van de voormalige geheime dienst KGB. Die zouden hem kwalijk nemen dat hij had geweigerd in formatie te verschaffen over joden die naar Israël wilden emigreren.

Rosenbaoum vroeg in ons land direct een verblijfsvergunning aan, maar die werd hem onder meer op grond van een negatief advies van het ministerie van Economische Zaken geweigerd. Volgens EZ hadden zijn zakelijke activiteiten “geen Nederlands belang”. Een woordvoerder van het ministerie van Justitie bevestigt dat de zakenman bezwaar heeft aangetekend tegen de afwijzing. “Dat was nog in behandeling”. De zakenman was ervan overtuigd dat de Communistische Partij rechtstreeks invloed heeft gehad op de negatieve beslissing.

Vorig jaar liet Rosenbaoum agenten een bandje horen waarop duidelijk een bedreiging aan zijn adres werd geuit. De Russische mafia, volgens Rosenbaoum daartoe aangezet door de communistische partij, eiste twee miljoen gulden voor protectie. Rosenbaoum weigerde en deed aangifte bij de politie.

Kort daarvoor was zijn vader in Moskou op straat neergestoken en even later werd ook de directeur van zijn Moskouse bedrijf door geweld om het leven gebracht. Politie en justitie namen de bedreigingen aan het adres van de gevluchte Moskoviet serieus, maar of zijn eerdere verzoek om politiebescherming ook is gehonoreerd, kan de woordvoerder niet bevestigen. De zakenman had zijn woning zwaar beveiligd, onder meer met een infra-rood installatie.

Minister Sorgdrager (Justitie) heeft de Tweede Kamer eind vorig jaar na een onderzoek door het kernteam Noord Oost Nederland meegedeeld dat jaarlijks “tien tot twintig gevallen van afpersing worden gemeld” door naar Nederland gevluchte Russische zakenmensen.

Rosenbaoum werd gistermorgen dood in zijn bed in Oirschot gevonden. Hij was onlangs teruggekeerd van een zakenreis. Zes reisgenoten logeerden in zijn woning. De echtgenote en kinderen van Rosenbaoum, die in het buitenland verblijven, zijn op de hoogte gebracht.