Amerikaan 'heeft Pol Pot gezien'

PHNOM PENH, 28 JULI. Een Amerikaanse journalist zegt de beruchte Rode-Khmerleider Pol Pot te hebben gezien in het noorden van Cambodja. Dat was vorige week gebeurd tijdens een bijeenkomst in de Rode-Khmerbasis Anlong Veng, waar Pol Pot volgens het clandestiene radiostation van de Rode Khmer tot levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld “wegens opstandige daden tegen het volk en de natie”.

De sterke man van Cambodja, Hun Sen, brandmerkte de gemelde veroordeling vanochtend als een “truc” en zei dat Pol Pot nog steeds de Rode-Khmereenheden aanvoert.

Nate Thayer, die sinds jaren de Rode-Khmerguerrilla voor de Far Eastern Economic Review volgt, zou de eerste buitenlandse getuige zijn sinds 18 jaar die Pol Pot in leven heeft gezien. Zijn reportage wordt later deze week exclusief in het blad gepubliceerd. Tegenover AFP gaf Thayer vanochtend aan dat hij ten minste 100.000 dollar voor elke foto vraagt. Volgens de Hongkongse South China Morning Post is een oorlog begonnen tussen belangstellenden voor de foto's en video-opnamen die Thayer ook heeft gemaakt. Een door hem uitgegeven mededeling aan de pers meldt dat daarop een duidelijk verzwakte Pol Pot te zien is. “Je kon zijn lijden op zijn gezicht zien toen hij door zijn vroegere getrouwen werd veroordeeld.”

Het lot van Pol Pot, die leiding gaf aan een radicaal-maoïstisch experiment in Cambodja in de periode 1975-1979 dat een tot twee miljoen mensen het leven kostte, is de laatste tijd onderwerp van drukke speculaties. Volgens sommige berichten was hij gevangengenomen door een groep dissidente Rode-Khmerleden, volgens andere was hij dood.

Daarop doelde vanochtend ook Hun Sen, die zei te geloven dat het “een politiek spel” is. “Eerst was Pol Pot gestorven, nu is hij berecht. Maar ik geloof het niet.” Minister van Buitenlandse Zaken Ung Huot, die door Hun Sen is aangewezen om de verjaagde 'eerste' premier prins Norodom Ranariddh te vervangen, was het met Hun Sen eens. “Ik geloof niets meer over Anlong Veng”, zei hij. (Reuter, AFP, AP)