Beurs doet stap terug na dagen van records

AMSTERDAM, 25 JULI. Na het hectische begin van deze week heeft de Amsterdamse effectenbeurs vanochtend pas op de plaats gemaakt. De graadmeter AEX noteerde in het begin van de middag een verlies van 1,51 punten op 983,70 punten. De omzetten bleven beperkt.

AMSTERDAM Gunstige cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) konden niet voorkomen dat de meeste aandelenkoersen op de effectenbeurs daalden. Het CBS maakte bekend dat de Nederlandse consument nog nooit zoveel vertrouwen in de economie heeft gehad als nu en dat die daarom voornemens is grote aankopen te doen.

Hoewel deze gunstige statistieken niet zichtbaar werden in de ontwikkeling van de AEX-index, viel wel op dat ondernemingen die levensmiddelen produceren de stijgers onder de 25 AEX-fondsen waren. Zo stonden de aandelen van Ahold, Heineken, Nutricia, Unilever en Bolswessanen op winst.

DSM was de grootste verliezer onder de hoofdfondsen, volgens handelaren vooral onder druk van winstnemingen. Het chemieconcern, dat eerder deze week nog in het nieuws was met een investering van 1 miljard gulden in Duitsland, verloor 2,80 op 225 gulden. Getronics verloor 1,80 op 71,00 gulden.

In positieve zin was Baan koploper. De aandelen van deze automatiseeerder stegen met 2,60 naar 149,30 gulden. Baan maakte daarmee overigens slechts een klein deel van het verlies van gisteren goed. KPN BT (papier, verpakkingen, distributie) onderscheidde zich met een koerswinst van 1,30 op 46,30 gulden. Het aandeel Philips kwam vanochtend nauwelijks in beweging. Na de koerswinst van gisteren (negen gulden) stond het aandeel vanochtend een dubbeltje hoger op 171,40.

Veel effectenbanken zijn druk doende om op basis van de mooie winstcijfers die gisteren zijn gepubliceerd hun winstprognoses voor de rest van het jaar te verhogen. “Het gaat vooral zo goed met de halfgeleiders, waar zelfs prijsverhogingen mogelijk zijn. Op die manier ontwikkelt Philips zich steeds meer tot een high-techfonds, vergelijkbaar met Baan of ASML”, aldus een handelaar.

De obligatiemarkt moest terrein prijsgeven. De rente op de 10-jarige staatslening steeg met 0,04 procent naar 5,5 procent. Oorzaak lijkt de vrees voor de renteverhoging in Duitsland. De Bundesbank zou kunnen besluiten tot verhoging van de rente om de mark te steunen tegenover de oprukkende dollar.

De dollar steeg vanochtend ten opzichte van de gulden wederom in waarde: 2,0693 gulden tegen een slotkoers van 2,0665 gulden gisteren.

Elders in Europa namen de effectenbeurzen een afwachtende houding aan. De beurs van Londen ging licht achteruit, terwijl Frankfurt en Parijs een kleine winst boekten.

NEW YORK De effectenbeurs van New York heeft gisteren een record weten te vestigen. De Dow Jones-index steeg met 28,57 punten tot 8116,93. Voor het eerst sloot de index boven de 8100 punten.

TOKIO Beleggers op de effectenbeurs van Tokio zochten vandaag vooral aandelen die in de koersstijgingen de laatste tijd waren achtergebleven.

Slechts 330 miljoen stukken verwisselden van eigenaar. De Nikkei-index van 225 fondsen steeg 103,31 punten op 20.389,59.