Algerije: dood leider GIA gemeld

ALGIERS, 25 JULI. Algerijnse troepen hebben tijdens een offensief tegen moslim-extremisten bij Tipaza, 100 kilometer ten oosten van de hoofdstad Algiers, de leider van de zeer gewelddadige Gewapende Islamitische Groep (GIA), Antar Zouabri, gedood. Dat melden bronnen nabij de veiligheidsdiensten.

Van officiële dan wel onafhankelijke zijde werd het bericht niet onmiddellijk bevestigd, en Zouabri's dood is al enkele malen eerder gemeld. Leiders van de GIA leven echter niet lang: de GIA heeft sinds haar oprichting in 1992 zeven emirs (leiders) versleten van wie er zes onder uiteenlopende omstandigheden zijn gedood.

Bij het offensief bij Tipaza zouden ongeveer 100 moslim-extremisten zijn gedood. Volgens de krant El-Watan hadden zeker 300 extremisten zich overgegeven. Zouabri zou twaalf van zijn medestanders hebben gedood die zich hadden willen overgeven, zo melden Algerijnse kranten.

Zouabri (26) nam het leiderschap over de GIA een jaar geleden over van Djamel Zitouni, die door dissidenten binnen de groep werd gedood. Hij zwoer meteen trouw aan de lijn van zijn voorganger, die bekend stond om zijn wreedheid en in een 'geloofsbelijdenis' van zestig pagina's Algerije tot “land van de Jihad (heilige oorlog)” had bestempeld waar geen plaats was voor andersdenkenden. Zouabri tekende korte tijd later een communiqué waarin hij de oorlog verklaarde aan allen die weigerden zich aan hem te onderwerpen - dat wil zeggen iedereen die niet actief meewerkt met de moslim-extremisten.

Dit leidde tot een zekere versnippering binnen de GIA, waarvan verscheidene elementen zich van Zouabri's leiderschap afkeerden. Zouabri zelf zou in feite niet meer hebben beheerst dan de streek van Mitidja en Médéa, ten zuiden van Algiers, precies het gebied waar de laatste maanden de meeste bloedbaden zijn gemeld en hele gehuchten zijn uitgeroeid, tot en met de laatste zuigeling. Een nieuwe GIA-publikatie, Al-Qital (de strijd), verheerlijkte enkele maanden geleden foltering en wreedheid.

De versnippering van de GIA betekent ook dat de dood van Zouabri - als die wordt bevestigd - niet het einde betekent van het geweld in Algerije, dat sinds de bloedige machtsstrijd tussen regering en moslim-extremisten in 1992 begon, volgens ruwe schattingen 60.000 levens heeft geëist. (AFP, AP, Reuter)